Kakve zavese su sada u trendu?

by | 25 aprila, 2023
Kakve zavese su sada u trendu?

Zavese su veoma važan detalj u domu. One ulepšavaju, oblače prozore, dodaju toplinu u prostoriji i pomažu u regulisanju ulaska svetlosti u dom. Znate li kakve zavese su sada u trendu?

Odabir zavesa je veoma važan zadatak kada je uređenje kuće u pitanju. Ne samo da treba da vodite računa o veličini, prolasku svetlosti i materijalu, već je potrebno pronaći zavesu koja se najbolje uklapa u vašu dekoraciju. Neki od saveta su da zavese uvek budu neutralne dok ćete dodavanje boje ostaviti za neke druge detalje, a veoma je bitno i da znate koje zavese su moderne a koje nisu.

Kakve zavese su sada u trendu?

Lanene zavese koje dodiruju pod

Lanene zavese nikada neće izaći iz mode. One su uvek bile dobar izbor za dekoraciju prozora. Kada ih birate imajte na umu da što je tkanina teža, to će bolje stajati na prozoru, međutim, što je materijal teći, to ona više blokira svetlost. Ukoliko želite što elegantniji izgled, pobrinite se da budu duže od zida, odnosno da se 10-15 centimetara vuku po podu.

Kombinacija prozirnih i neprozirnih zavesa

Ovo je još jedan veoma moderan način da dekorišete prostor i prozore. Velike neprozirne zavese stavite sa strana, tako da delimično prekrivaju tanje, prozirne zavese koje puštaju svetlost u prostoriju. Za tanju zavesu uvek birajte što svetliju nijansu, dok deblje zavese koje idu sa strane mogu biti i u nešto jačim nijansama. Ova kombinacija je vrlo dekorativna.

Zavese u pastelnim bojama

Kao što je već rečeno, boje uvek treba prepustiti drugim detaljima, dok zavese treba da budu što neutralnije. Svetle, pastelne nijanse mogu učiniti da vaša zavesa bude dovoljno neutralna i dovoljno drugačija u isto vreme da bude u prvom planu.

Kakve zavese su sada u trendu: Zavese sa porubom

Zavese koje imaju porub u drugoj nijansi su veoma popularne. Ovaj porub, da bi se istakao treba da bude dosta širok, a može i da bude u drugačijoj nijansi od ostatka zavese. Veliki porub zavesi daje težinu i povlači je ka dole što garantuje da će zavesa biti bolje nameštena na prozoru.

Kombinacija različitih belih zavesa

Birajte dve različite bele zavese, jednu maksimalno prozirnu i jednu težu koja manje propušta svetlost. Ovakva kombinacija naročito je dobra za kuhinju koja treba da bude što svetlija, a osim toga dozvoliće vam da sami podesite količinu svetlosti koju želite u svojoj kuhinji. Slažu se sa svim bojama dekoracije i nameštaja.

Ukoliko je pred vama odluka koje zavese kupiti, ovaj tekst i fotografije mogu vam pomoći prilikom izbora. Sve ove zavese su u trendu, a osim toga, toliko su elegantne i jednostavne da će teško ikada izaći iz mode.


Jovana Jevtić

Scovad/Getty Images Plus