Zastori od mekih materijala

by | April 12, 2018
Zastori

Zastori vam omogućuju da kontrolišete sunčeve zrake, senku, ventilaciju i privatnost u sobi. Većina zastora ima letvice (a neki ih nazivaju i lamele ili pločice) koje se mogu otvarati i zatvarati. Različite vrste zastora se mogu praviti od metala, drveta, plastike, platna ili proizvedenih materijala kao što je lažno drvo. Da li vam ovo daje neke ideje?

Venecijaneri

Venecijaneri

Venecijaneri imaju horizontalne, preklapajuće letvice koje su zajedno povezane trakama tkanine ili kanapima, koji vam omogućavaju da podižete ili spuštate zastor. Letvice mogu da se rotiraju skoro 180 stepeni, dozvoljavajući vam tako da prilagodite svetlost u sobi ili da kompletno zamračite sobu.

Pročitajte i… Zastori inspirisani starim video- igrama

Uspravni zastori

Uspravni zastori imaju vertikalne letvice koje se rotiraju. Ovi zastori se mogu nazvati i šinske roletne zato što se letvice pomeraju napred i nazad na šinama.

Uspravni zastori Panelni zastori

Panelni zastori

Panelni zastori su vertikalni tip zastora sa veoma velikim lamelama (panelima) koje ne mogu da se rotiraju na način na koji se lamele kod uspravnih zastora rotiraju. Paneli se samo kližu do željene pozicije na šinama.

Platneni zastori

Platneni zastori

Ovi zastori se još zovu i kotrljajuća senka, oni su sačinjeni od solidnog komada tkanine koja se uvije u valjak na vrhu prozora.

Rimski zastori

Rimski zastori

Rimski zastori su napravljeni od jednog komada tkanine i oni mogu da se dižu i spuštaju. Ovi zastori su potpuno ravni kada su spušteni, a kada su podignuti onda su sa mekanim naborima. Varijacija rimskih zastora je napravljena od trajno naborane tkanine.

Austrijski zastori

Austrijski zastori su obično napravljeni od lake tkanine za zavese. Ovi zastori imaju prikačen kanap na poleđini i kada se povuku na gore daju nabran izgled. Nabran izgled se odnosi na to kada se platno skupi u neki ponavljajući oblik kao što su talasi, skalopi ili latice.

Austrijski zastori Londonski zastori

Londonski zastori

Londoski zastori su nešto između rimskih i austrijskih zastora. Punoća na vrhu londonskih zastora je nastala nabiranjem a ne skupljanjem. One se podižu i spuštaju kanapom koji je povezan pozadi, i time se dobija mekši efekat od ravnih nabora rimskih zastora.


Tags: