Inovativni pristupi: Novi načini postavljanja drvenih podova

by | August 4, 2023
Inovativni pristupi: Novi načini postavljanja drvenih podova

U poslednjim godinama, tehnologija i inovacije su značajno uticale na načine postavljanja parketa i drvenih podova, čime su unapređene trajnost, estetika i praktičnost ovih podnih obloga.

Podovi sa stilom: Inovacije postavljanja drvenih podova

Evo nekoliko novih načina postavljanja parketa i drvenih podova koji su postali popularni:

Lepljenje na podlogu: Ovaj metod podrazumeva direktno lepljenje parketa ili drvenih dasaka na pripremljenu podlogu. Upotreba visokokvalitetnih lepkova omogućava čvrstu vezu između drveta i podloge, čime se eliminiše mogućnost klizanja ili podizanja dasaka tokom vremena. Ovaj pristup je posebno popularan u komercijalnim prostorima ili područjima s visokim saobraćajem.

Članak se nastavlja posle reklama

Plivajući podovi: Plivajući podovi se postavljaju tako da daske ili parket leže na podlozi, ali nisu fiksirane direktno za nju. Umesto toga, daske su međusobno povezane sistemom klik spojeva ili lepljene jedna za drugu, čime se omogućava neka vrsta pokretnosti. Ovo je korisno jer drvo može da se širi i skuplja usled promena vlažnosti i temperature.

Suvi sistem postavljanja: Suvi sistem podrazumeva korišćenje specijalnih podloga ili nosača ispod drvenih dasaka ili parketa. Ovi nosači pružaju ventilaciju ispod poda, sprečavajući zadržavanje vlage i pomažući očuvanju drveta. Suvi sistem postavljanja takođe olakšava zamenu pojedinih oštećenih dasaka bez potrebe za kompletnim preuređenjem.

Članak se nastavlja posle reklama

Reciklirani i održivi materijali: Sve veći fokus na održivost i zaštiti životne sredine doveo je do razvoja novih materijala za drvene podove. To uključuje reciklirane drvene daske, drvo iz održivih izvora i tretirane površine koje smanjuju potrebu za čestim održavanjem.

Digitalna štampa na drvetu: Tehnologija digitalne štampe omogućila je kreiranje bogatih dezena i uzoraka na drvetu. Ovo omogućava personalizaciju podova sa jedinstvenim dizajnom, imitacijom različitih vrsta drveta ili čak replikacijom drugih materijala kao što su mermer ili keramika.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavljanja drvenih podova: Potpuno novi dizajn

Članak se nastavlja posle reklama

Svi ovi novi načini postavljanja parketa i drvenih podova imaju za cilj poboljšanje izdržljivosti, funkcionalnosti i estetike, prilagođavajući se modernim potrebama i zahtevima. Pre nego što se odlučite za određeni metod postavljanja, preporučuje se konsultacija s stručnjacima kako biste odabrali najbolju opciju za vaš prostor i preferencije.


Borjana Božić

Denis Kalinichenko/gettyimages