Idealna veličina tepiha za dnevnu sobu: Saveti stručnjnaka

by | September 15, 2023
Idealna veličina tepiha za dnevnu sobu: Saveti stručnjnaka

 Veličina tepiha je veoma važna za dnevnu sobu ako želite da je učinite privlačnom. Zato pogledajte naše savete stručnjaka.

 

Veličina tepiha za dnevnu sobu je ključni korak u stvaranju dobro uređenog prostora. Ovaj vodič će vam pomoći da se lakše snađete i da odaberete najvolju opciju za vaš dom.

Članak se nastavlja posle reklama

Idealna veličina tepiha za dnevnu sobu

Ako se pitate da li vam uopšte treba tepih, odogor je DA! Tepih je jedan od onih elemenata kućnog dekora koji spajaju sobu i čine da se oseća potpuno i elegantno, bez obzira na stil. Tepisi takođe mogu pomoći u stvaranju toplog i prijatnog osećaja u vašem domu. Pošto pomažu u omekšavanju tvrdih površina poput pločica i drvenih podova. Dakle, tepih neophodan naročito u dnevnoj sobi gde provodite najviše vremena sa svojim najmilijima.

Veličina tepiha za dnevnu sobu: Najčešće greške

Najčešća greška u dnenoj sobi je premali tepih. To možete da vidite na slici ispod. Definitivno morate odabrati veći tepih. Na primer, za dnevni boravak prosečne veličine potreban je tepih od najmanje 2,40 x 3 m.

Članak se nastavlja posle reklama

Korišćenje tepiha veće površine kao što je 2,40 x 3 pomoći će vam da spojite prostor za sedenje. Trebalo bi da barem dve prednje noge stolice ili fotelje budu na tepihu. Kao što možete videti na fotografijama ispod, manji tepih nije dobro pokrivao područje. Vidno smanjuje veličinu dnevne sobe. 

Članak se nastavlja posle reklama

Dve prednje noge moje fotelje jedva su prešle ivicu tepiha. Ako bi se pomerila stolica ne bi bilo dovoljno mesta za hodanje pored stolića za kafu. Sa većim tepihom (2,70 x 3,65m) cela fotelja staje na tepih što je bolje.

Na prvoj fotografiji je tepih veličine 2,40 x 3 m, a na drugoj fotografiji je tepih dimenzija 2,70 x 3,65m.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Većina misli da je za manje prostore potreban manji tepih, a za veće porstorije i veći tepih. Međutim, važnije je dat prioritet postavljanju tepiha u odnosu na raspored nameštaja iznad veličine sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je toliko važna dimenzija tepiha?

Zašto je veličina tepiha važna je nešto što su me pitali nekoliko puta ranije. Odgovor je na slikama ispod gde i sami možete da vidite razliku. Tepih prave veličine  čini da prostor izgleda spojeno. I naravno, čini ga vizuelno većim. Manji tepih ga smanjuje. 


Pored toga, veći tepih odgovarajuće veličine povezaće nameštaj u dnevnoj sobi i pomoći u definisanju  prostora. Ovo je posebno korisno za domove koji imaju otvorene tlocrte. Odnosno, gde su dnevna soba, trpezarija i kuhinja u jednom velikom prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama


S druge strane, prostirka za dnevnu sobu koja nije dovoljno velika može učiniti da soba izgleda malo i nepovezano. Pošto razbija vizuelni tok između nameštaja i tepiha s golim podom.

Saveti i trikovi 

Imajte na umu da kvadratni tepisi ili okrugli tepih takođe mogu da oplemene prostor, mada je upotreba pravougaonog tepiha je mnogo češća. Ali, u svakom slučaju, važi isto opšte pravilo. Prvo izmerite prostoriju i uvek koristite veći tepih koji može da stane u vaš prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Na primer, možete samolepljivom trakom da označite područje koje je istim dimenzija kao tepih koji planirate da kupite. To je odličan način da vidite da li će vam odgovarata i u odnosu na raspored nameštaja. U idealnom slučaju, tepih treba da bude širi od kauča sa svake strane (oko 20 cm ili više). Pokušajte da imate barem prednje noge komada nameštaja na tepihu. Stočići mogu budu potpuno na tepihu ili izvan njega. I na kraju, obavezno stavite i podlogu ispod tepiha jer neće kliziti. 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


Dijana Škorić

Suchada Tansirimas / gettyimages.com