Drveni podovi

by | October 8, 2013
Brodski pod svetao

Obrada podova jedan je od osnovnih elemenata uređenja enterijera. Podne obloge ne samo što doprinose lepšoj dekoraciji doma već površinu po kojoj hodamo čine mekom i glatkom.

Boje podnih obloga mogu biti raznovrsne te doprineti lepšem izgledu ambijenta. Pre nego što ih izaberete, sagledajte ceo prostor, tj. sve prostorije doma, jer ćete tako doći do najboljeg rešenja.

Osim takozvanih fiksnih obloga, tepisi, razne vrste staza i prostirki predstavljaju dekoracije koje s vremena na vreme možete promeniti.

Drveni podovi u vidu parketa i velikih dasaka najčešći su izbor prilikom uređivanja stanova i kuća. Pružaju potrebnu toplinu i prirodnost i odlično se uklapaju sa svim bojama i komadima nameštaja.

U ponudi je veliki izbor dezena, divnih šara i raznih boja, tako da uz pomoć stručnog lica lako možete načiniti pravi izbor. Uvek je dobro birati parket većih dimenzija – deluje monumentalno, bilo da se postavlja u malim stanovima ili rezidencijama.

Brodski pod tamniji

SLOG BRODSKI POD

U zgradama građenim pre nekoliko decenija uglavnom viđamo parket slagan u riblju kost, jednostruku ili dvostruku. Međutim, u poslednje vreme sve češće se postavlja brodski pod. Kako su moderni, gotovo minimalistički uređeni enterijeri postajali sve češći, tako je i ponuda drvenih podova različitih dužina i širina postajala sve bogatija.

Ovaj način ređanja parketa može doprineti tome da prostorija deluje prostranije. Dobro je postavljati ga paralelno sa dužom stranom sobe da preklop bude na polovini prostorije ili nasumično, ukloliko su daske različitih dužina.

Međutim, veoma je važno postaviti ga na savršeno ravnu i suvu podlogu.Uglavnom se postavlja preko OSB ploča i lepi dvokomponentnim lepkom.

Pod riblja kost

SLOG RIBLJA KOST

Najčešće ga viđamo u salonskim stanovima i klasično opremljenim enterijerima, ali nije redak slučaj da se za ovakav slog odluče i vlasnici modernih domova. Obično se izvodi sa parket daščicama dužine 40–45 cm i širine 82 mm.

Možete izabrati i malo manje dimenzije parketa i postaviti ga u duplom slogu riblje kosti, što takođe veoma lepo izgleda. Kao i u slučaju brodskog poda, i ovde je dobro parket postaviti preko OSB ploča, lepljenih i utiplovanih u cementnu košuljicu.

Takođe, veoma je važno da cementna košuljica u podu bude dobro izvedena, bez pukotina i odvajanja od podloge.

Pod intarzija

INTARZIJE

U ekskluzivnijim enterijerima uvek su dobrodošle intarzije u parketu. Izvode se umetanjem druge vrste drveta, prema crtežima i željama kupca.

Prave se zanimljive geometrijske šare korišćenjem malih kockastih formi, trouglova i zvezdastih oblika, obično u drugoj boji. Veoma lepo izgleda igra svetlog i tamnog na površini parketa, u dve ili tri boje.

Možete se odlučiti i za više tonova, ali treba biti umeren prilikom ovakvog ukrašavanja poda.