Osvežavajuće kombinacije kontrastnih boja i materijala

by | March 9, 2023

Najjednostavniji trik za promenu atmosfere u enterijeru je unošenje elemenata u različitim bojama. Sjajno rešenje jeste kombinacija svetlih i tamnih boja u istoj prostoriji, a ukoliko koristite tamne boje na zidovima i svetle boje na nameštaju, to će značajno kontrastirati boje u prostoriji.

Kontrastni efekat dobija se i primenom kontrasta boja na zidove, pa veći zid možete obojiti svetlim bojama, a manji tamnijom bojom ili obrnuto. Kombinovanje različitih materijala komada nameštaja i propratne dekoracije takođe može da bude sjajna opcija.

Ambijent koji je opremljen tako da svaki komad nameštaja bude istaknut za sebe, a da ipak čine savršeno uklopivu celinu predstavlja najbolji balans i tu nema prostora za greške. Regal VARESE, u kombinaciji dekora artisan hrasta i opak bele, dizajnerski je privlačno rešenje za uređenje dnevnog boravka, koje daje topliju estetiku enterijeru. Spoj drveta i stakla u svetlijim nijansama sa tamnom tapetom iza i crne metalne ručice, kao najsitniji detalj na regalu, ali dovoljan da poveže materijale i zaokruži kutak.

Klub sto BAYONNE dizajniran je tako da se uklopi u savremene ambijente doma. Kombinacija stakla i metala čini ga odličnim izborom za ambijente uređene u industrijskom stilu, i zadovoljiće sve funkcionalne, ali i estetske zahteve za uređenje. Fotelja ADORE lepo se uklapa u ambijente, a za celokupnu energiju u prostoru zaslužna je i propratna dekoracija, poput jastučnice sa interesantnim dezenom, fenjera kao detalja, ali i pampas cveća.

Kada su u pitanju kontrastne teksture materijala, najbolji način je korišćenje dve teksture koje su blizu jedna drugoj. Takođe, možete da kreirate i kontrast boja tako što ćete mešati komade od drveta i kamena i upariti ih sa manjim elementima u prostoriji. U slučaju tkanina, možete upariti dezen sa jednom bojom.

Takav efekat najbolje je postići u ambijentu sa upečatljivom tapetom koja čini prostor atraktivnim i jedinstvenim. Neutralne pamučne sive zavese sjajan su izbor uz ostatak prostora, a dekorativni jastuk u roze boji dodaće kolorit i osvežiti celinu.

U dnevnom boravku od komada nameštaja obavezno dodajte i neizostavne komade – TV policu, kao i klub sto. TV polica TREVISO u kombinaciji opak bele i crne mat je već sama po sebi kontrastna, a klub sto BAYONNE u crnoj metalnoj konstrukciji i sa staklenom pločom se takođe stilski uklapa. TV policu možete svakako dodatno dekorisati, a detalji poput ukrasnog natpisa „Home“, kao i lepog svećnjaka, utopliće atmosferu i učiniti ambijent dodatno ušuškanim.

Za sve koji su ljubitelji toplijih boja u enterijeru, kombinacija istih može da predstavlja pravi izazov, ali  istovremeno i uživanje, ukoliko su detalji ti koji dopunjuju taj kutak. Na taj način se, izborom jedne nijanse za određene komade nameštaja, zida i dekorativnih detalja, naglašavaju suprotne nijanse u prostoriji.

TV polica LAZIO TV 170 predstavlja kombinaciju artisan hrasta, crnog dekora i detalja u vidu metalnih okova na frontovima i predstavlja izuzetno estetsko i funkcionalno rešenje za dnevni boravak. Iznad nje možete postaviti zidnu policu SARDINIA ZP, koja je vrlo slične estetike, a praktična za odlaganje sitnica i dekoracije. Dizajneri enterijera Forma Ideale predlažu da na police postavite dodatnu dekoraciju poput zanimljive vaze ili stonog sata, koji će svakako oplemeniti prostor.

Za razbijanje neutralnih tonova i dodatni kolorit, možete ubaciti plavi pleteni tabure, koji će biti i sjajan dekorativan detalj, ali i idealan za momente opuštanja.

Kontrast svakako nije krucijalna promena u enterijeru, ali veoma utiče na celokupni utisak i doprinosi novoj energiji u ambijentu. Možete ga kombinovati na više načina, a nekada samo i sitnice doprinose razbijanju monotonije i osveženju enterijera. Najvažnije je da pronađete najbolju kombinaciju koja se uklapa u izgled vašeg doma i postići ćete pun efekat koji kontrast donosi.