Četiri ikonične sofe svih vremena: Jedna je obeležila 2023.

by | October 29, 2023
Četiri ikonične sofe svih vremena: Jedna je obeležila 2023.

Sofe igraju ključnu ulogu u uređenju enterijera, određujući raspored prostorije, ali i izražavajući vaš ukus i stil.

Sofe svih vremena

One su više od komada nameštaja; one prenose vaš odnos prema gostoprimstvu, druženju i toplini doma. U ovom članku, istražićemo 10 ikoničnih dizajna sofa koje su oblikovale svet dizajna enterijera.

Chesterfield Sofa, 19. vek

Chesterfield sofa je klasičan komad nameštaja prepoznatljiv po svojim presavijenim naslonom i debelim uvijenim rukohvatima koji se nalaze na istoj visini kao i naslon za leđa. Iako je često povezivan s tradicionalnim stilom uređenja, njegova istorija je nešto nejasna. Prema popularnom verovanju, Chesterfield sofa potiče iz 18. veka i pripisuje se Lordu Philipu Stanhopu, četvrtom grofu od Chesterfielda.

Međutim, ovaj stil je bio široko prisutan u enterijerima već sredinom 19. veka. Chesterfield sofa može pružiti kontrast i u savremenim prostorima. Za tradicionalni izgled, koristite kožu ili tkaninu u neutralnim tonovima, dok za modernizaciju možete odabrati upečatljive boje.

Serpentine Sofa, 1950.

Serpentine sofa je stvoren od strane američkog dizajnera nameštaja Vladimira Kagana. Ovaj sofa je imao jedinstvenu svrhu: omogućiti elegantan i praktičan način za gledanje umetničkih dela kod kuće. Njegov oblik nije bio namenjen klasičnom postavljanju uz zid, već je imao zakrivljene linije kako bi omogućio slobodno pozicioniranje u prostoru radi najboljeg pogleda.

Njegova biomorfična forma odražava apstraktne dizajnerske pokrete tog vremena i i dalje utiče na kreaciju sofisticiranih enterijera danas. Ova sofa se odlično uklapa u različite stilove uređenja, bilo da se radi o tradicionalnom glamuru ili savremenom minimalizmu.

Florence Knoll Sofa, 1954

Tokom sredine 20. veka, mnogi dizajni su odražavali neo-formalizam koji se fokusirao na efikasno planiranje prostora. Florence Knoll sofa odražava ovu filozofiju. Njeni čisti i jednostavni dizajn uz uski izgled odražava Knollov fokus na praktičnost i efikasnost.

Ova sofa je i danas dostupna i uticala je na mnoge reinterpretacije drugih proizvođača. Zahvaljujući različitim opcijama presvlaka, uključujući žive boje karakteristične za sredinu 20. veka, ova sofa može se lako prilagoditi svakom prostoru i stilu uređenja.

Sofe svih vremena: Camaleonda, 1970

Camaleonda, takođe poznata kao Bellini sofa, je modularni komad nameštaja dizajniran od strane italijanskog dizajnera Maria Bellinija. Ovaj sofa je dobio ime zbog svoje sposobnosti prilagođavanja – “Camaleonda” je spoj italijanskih reči za “kameleon” i “talas”.

Modularni dizajn ovog sofe omogućava kombinovanje različitih elemenata kako biste kreirali oblik i veličinu sofe koja odgovara vašem prostoru i stilu uređenja. Ovaj komad nameštaja se može koristiti kao impresivna skulptura i savršeno se uklapa u različite enterijere. Originalno proizveden 1970-ih, Camaleonda je ponovno lansiran sa istim izgledom, ali sa fokusom na održivim i reciklabilnim materijalima.

Ove ikonične dizajne sofa su oblikovale svet dizajna enterijera kroz različite periode i i dalje ostaju relevantne i inspirativne. Bilo da volite tradicionalni, glamurozni, ili savremeni stil uređenja, ovi komadi nameštaja mogu dodati posebnu notu elegancije i stila vašem domu. Izbor je na vama kako ćete ih uključiti u svoj prostor i naglasiti njihovu unikatnost.


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages

Tags: