Nameštaj po meri: Originalno i multifunkcionalno

by | May 8, 2023
Nameštaj po meri: Originalno i multifunkcionalno

Ako želite da uredite dom originalnim i multifunkcionalnim komadima nameštaja, najbolja odluka je da odaberete nameštaj rađen po meri. 

 

Nameštaj po meri: Univer ili medijapan

Univer je ploča iverica oplemenjena melaminskom folijom sa obe strane svojih površina. Dezeni folija su danas dostigli takav nivo estetike da često ne možete da znate da je to kompozitni materijal, a ne prirodno drvo. Problem folije je što je ona obično debljine 0,2 mm, tako da se već nakon kraćeg vremena vide tragovi upotrebe, posebno na horizontalnim površinama.

Članak se nastavlja posle reklama

Medijapan je ploča vlaknatica srednje gustine. Njena prednost u odnosu na ivericu je što se po površini mogu izrezbariti šare razne debljine i dubine, pa frontovi mogu da dobiju određenu dopadljivost. Takođe može i da se boji poliuretanskim premazima u mat ili sjajnoj varijanti, kao i da se dekoriše folijama kako bi se dobio dezen drveta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj po meri: Spoj rustičnog i modernog

Ova interesantna kombinacija svakako da privlači pažnju – vertikalne drvene daske, obrađene tako da se postigne rustičan izgled, fiksirane su na zid i “presečene” horizontalno postavljenim pločama od belog medijapana. One su sa zadnje strane isečene tačno onoliko kolika je debljina rustične daske. Sve to je dodatno ojačano vijcima za drvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj po meri: Čuvar malih stvari

Iako je ponuda u salonima zaista velika i često mogu da se nađu po pristojnim cenama, i klub-stoćići se mogu raditi po meri. Ovome se posebno pribegava ako ne nađemo adekvatni koji će se lepo uklopit uz ostatak nameštaja ili ako imamo neki poseban zahtev.

Članak se nastavlja posle reklama

Kad govorimo o formiranju mesta za odlaganje stvari, svakako da možemo da iskoristimo i ovaj manji komad nameštaja tako što ćemo izraditi model sa fiokama u koje mogu da stanu razne sitnice. Stočići se prave od iverice i medijapana, mogu da budu kombinovani i sa staklom, kao i metalnim ili kožnim ručkicama, kao što ima ovaj na fotografiji.


Borjana Božić

Jovy86/gettyimages