Najbogatije američke porodice (TOP 10)

by | October 27, 2014
Njujork

Magazin Forbs, pored brojnih prestižnih lista koje pravi, na jednom mestu pozicionirao je 185 ”porodičnih klanova” u SAD a kriterijum je da im je porodično bogatsvo veće od milijardu.

1. Walton 152 milijarde dolara

Izvor bogatsva ove porodice je Wall – mart. Najveći tgovački lanac sa svetu, i najveći poslodavac, Wall – mart donosi ovoj porodici godišnji prihod od 476 milijardi godišnje. Sve je počelo 1962.godine, kada su braća Džejms i Sem osnovali firmu, čije bogatsvo sada dele troje Semove i dvoje Džejmsove dece.

2. Koch 89 milijardi dolara

Industrijska proizvodnja ove, druge po veličini privatne firme u SAD, donela je 2013. prihod od 115 milijardi dolara. Davne 1925. godine priču je pokrenuo Fred Koch koji je otkrio novu metodu u preradi gasnih derivata.

3. Mars 60 milijardi dolara

Slatke milijarde doneli su slatkiši. Kompanija osnovana 1911. proizvodi nama znane Snickerse, Milki way čokoladice, hranu za ljubimce Whiskas, ali u SAD-u je proizvodnja slatkiša M&M naročito u ekspanziji. Svakog dana nastane 400 miliona komada ove poslastice.

Najbogatije američke porodice

Najbogatije američke porodice

4. Cargill-MacMillan 43 milijarde dolara

Cargill je najveća privatna kompanija u Americi koja čini šest članova porodice Cargill milijarderima. Bave se agrarom, a mnogi od njih žive povučeno, na farmama, prenosi Biznis Insajder.

5. Džonson 39 milijardi dolara

Finansijski menadžment učinio je ovu porodicu petom najbogatijom porodicom u SAD. Oni upravljaju najznačajnijim finansijskim fondovima u zemlji.

6. Hearst 35 milijardi dolara

Ovo carstvo zasnovano je na medijima. Iza njih stoji 49 novina, 390 magazina ( Cosmopolitan, Esquire, Elle) i tv kanali ESPN i Lifetime. Sin osnivača, Vilijam Jr dobitnik je najveće novinarske nagrade – Pulicera.

Najbogatije američke porodice

Najbogatije američke porodice

7. Cox 32 milijarde dolara

Još jedno bogastvo zasnovano na medijima. ”Dejtonske večernje vesti” krenule su 1898. sa osnivačem Džejmsom Koksom. Danas su medijski magnati, u svim sferama komunikacija.

8. Pritzker 29 milijardi dolara

Ovi moćni hotelijeri iz Čikaga najpoznatiji su po lancu hotela Hajat.

9. S.C. Johnson 25.5 milijardi dolara

Svoje bogatsvo baziraju na proizvodima za higijenu koji se prodaju u preko sto zemalja sveta a dobro su poznati i na našem tržištu.

10. Duncan 25,4 milijardi dolara

Osnivač ove energetske kompanije ima siromašno poreklo, a stvorio je imperiju koja ga svrstava na ovu prestižnu Forbsovu listu.

Najbogatije američke porodice

Najbogatije američke porodice

Izvor: srbijadanas.com