Ormar koji uvek miriše: Rešite se neprijatnog mirisa

by | October 22, 2023
Ormar koji uvek miriše: Rešite se neprijatnog mirisa

Ponekad orman sa odećom povuče neprijatan miris ili, jednostavno, počne da se oseća “ustajalo”. Za to može biti mnogo razloga: vraćanje korišćene odeće u ormar, loše skladištenje obuće, pa sve do loše ventilacije.

Ormar koji uvek miriše: Kako?

Neprijatni mirisi u ormaru mogu biti prilično dosadni, ali postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste se rešili tog problema.

Prvo, važno je da pronađete uzrok mirisa. Možda se radi o ustajalom vazduhu, vlažnosti ili konkretnom izvoru mirisa, kao što su neoprana odeća ili obuća.

Članak se nastavlja posle reklama

Evo nekoliko dokazanih metoda koje vam mogu pomoći da rešite problem jednom zauvek.

Provetrite stvari

Možda u svom ormaru imate neopranu odeću ili obuću, što je uzrok neprijatnog mirisa – proverite. Rešenje bi ovde bila potpuna revizija garderobe i naknadno pranje ili odlaganje stvari koje emituju neprijatan miris.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvežite cipele sodom bikarbonom

Ako ustanovite da su izvor odbojnog mirisa cipele, pokušajte da u njih stavite kese sode bikarbone. Nakon nekoliko dana, ovo bi trebalo u potpunosti da reši problem.

Mokro čišćenje

Izvor mirisa može biti i prašina nakupljena u uglovima ormarića. Skinite svu odeću i dobro obrišite ormar vlažnom krpom i deterdžentom iznutra i spolja.

Članak se nastavlja posle reklama

Ormar koji uvek miriše: Mirisne vešalice

Drvene vešalice takođe mogu biti izvor neprijatnog mirisa. Izvadite ih i poprskajte osveživačem vazduha ili toaletnom vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Stavite kesicu aromatičnog mirisa

Kesice su jastučići od aromatične tkanine ili kesice sa suvim biljem unutra. Postavite nekoliko u glavni odeljak i fioke ormana tako da neprijatan miris zameni cvetni miris.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite eterična ulja i aktivni ugalj

Ako vam se ne sviđa ili nemate priliku da kupite / napravite kesice, pokušajte da svoja omiljena eterična ulja pretvorite u miris: samo ostavite par kapi u uglovima i u fiokama ormara.

Ako gore navedene metode nisu rešile problem, uklonite svu odeću iz ormana i stavite nekoliko tableta aktivnog uglja u svaku pregradu. Čvrsto zatvorite ormar i sačekajte nekoliko dana. Ugalj je prirodni apsorbent, koji bi trebalo da u potpunosti apsorbuje sve mirise.


Borjana Božić

Colleen Michaels/gettyimages