Kako da dubinski očistite tepih: 4 ključna koraka

by | July 21, 2023
Kako da dubinski očistite tepih

Pitate se kako da dubinski očistite tepih? Sve nas to zanima… Prolivena kafa, otisak blatnjavih cipela, fleka od kačapa ili vina – kako to očistiti?

Kako da dubinski očistite tepih: Četiri koraka do savršenog dubinskog čišćenja

1. Najpre pripremite tepih za čišćenje

Pre dubinskog čišćenja, važno je prethodno tretirati tepih kako biste olakšali proces – i poboljšali čišćenje. Najpre ga dobro usisajte, a zatim koristite sredstvo za uklanjanje fleka. Nanesite sredstvo direktno na fleku i postupajte kao što je navedeno na uputstvu za upotrebu.

2. Napravite sredstvo za čišćenje

Možda najvažniji korak u razumevanju kako da dubinsko očistite tepih je stvaranje prave tečnosti za čišćenje. Pomešajte jedan deo belog sirćeta i tri dela hladne vode u flaši s  raspršivačem. Moraćete da dopunite bocu nekoliko puta ako čistite tepih od zida do zid.

3. Nanesite, sačekajte i obrišite

Rastvor sirćeta treba prskati po tepihu dok ne postane veoma vlažan. Zatim pustite da rastvor deluje otprilike pet minuta (kako bi mogao da razbije masnoće i prljavštinu). Nakon toga uzmite krpu od mikrovlakana i dobro prebrišite tepih. Krpu ćete morate isprati više puta sve dok ne završite brisanje celog tepiha. Zvuči naporno, ali nije. Videćete kad krenete u proces. A i malo fizičke aktivnosti sigurno neće škoditi.

4. Kako da dubinski očistite tepih: Pustite da se tepih dobro osuši

Na kraju, od suštinskog je značaja da dozvolite da se vaš tepih potpuno osuši pre nego što ga ponovo izložite svakodnevnom habanju. Ovo se posebno odnosi na vunene tepihe, čiji sitni vazdušni džepovi otežavaju sušenje. Važno je i temeljno provetravanje prostora – da bi se ubrzao proces sušenja. Povećajte protok vazduha u prostoriji ubacivanjem ventilatora ili otvaranjem vrata i prozora da se napravi promaja. Ne dozvolite bilo kakvo kretanje po prostoriji dok se tepih potpuno ne osuši.

Da bi tepih što duže ostao čist i izgledao uredno, usisavajte ga redovno. I ovbavezno koristite nastavak s četkicama koji će pokupiti sve dlake  s tepiha.

Ideje za dnevni boravak: Koji zid treba istaknuti u dnevnoj sobi


Ranka Bulatović

hikesterson/gettyimages.co.uk