5 načina da očistite radijatore od rđe i prljavštine

by | December 29, 2022
čišćenje radijatora

Čišćenje radijatora je naporan, ali neophodan posao. Ovi grejači sakupljaju prljavštinu i iz spoljne i iz untrašnje sredine i potencijalni su izazivač alergija i infekcija.

Zašto je važno čišćenje radijatora?

Ako ih ne očistite sa vremena na vreme od rđe i prljavištine, radijatori više ne mogu da emituju toplotu, slabije zagrevaju prostoriju, a vaše zdravlje biva ugroženo. Zašto? Zato što se sa toplim vazduhom sa radijatora kreću ka svim ostalim predmetima u kući izazivajući alergije i bolesti disajnih organa.

Zašto radijator skuplja toliko prljavštine?

Nekoliko je razloga zbog kojih se radijatori tako jako zaprljaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Luftiranje – male čestice zemlje ulaze u stan kroz prozor, talože se na prozorskoj dasci i radijatorima.
“Skupljači prašine” – predmeti i stvari zbog kojih se kuća stalno prašnjava (tepisi, mekane igračke, zavese za zatamnjenje).
Kućni ljubimci – posebno oni koji se linjaju. Dlake će se sasvim sigurno skupiti na radijatorima i u njihovoj okolini.

Kako očistiti radijatore?

1. Duga četka
Četkica sa dugačkom drškom i zakrivljenim krajem dobro prodire u teško dostupna mesta do kojih ruka ne dopire. Obično se koristi za pranje sudova ili flaša, imate je u obližnjoj plastikari. Ako ste alergični na prašinu, pre rada treba da stavite masku.

2. Usisivač
Za čišćenje možete koristiti običan usisivač. Glavna stvar je da izaberete usku mlaznicu. Prvo uklonite svu prašinu iznutra, a zatim usisajte spolja. Nakon toga operite vlažnim sunđerom umočenim u sapunicu, bar delove do kojih možete doći. Možete koristiti istu četku iz prvog koraka tako što ćete namotati krpu oko nje.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Fen za kosu
Fen za kosu će pomoći da se izduvaju ostaci iz unutrašnjosti radijatora od livenog gvožđa. Ali prvo stavite stari peškir natopljen vodom ispod radijatora, inače će se čestice prašine raspršiti po stanu. Ali ovo nije najefikasniji način – prljavština može delimično ostati između rebara.

4. Generator pare
Ovaj uređaj se dobro nosi sa tvrdokornom prljavštinom kao što su masne mrlje. Usisajte radijator i pošaljite mlaz vruće pare na problematična područja. Ovaj metod čišćenja ne samo da će ukloniti tragove prljavštine, već i dezinfikovati površinu. To je važno ako u porodici ima male dece. Postoji upozorenje: vruć vazduh može oštetiti boju.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pomoćna sredstva
Pored toga, za čišćenje možete koristiti sledeće stvari:

Četke za boje – pogodne za farbanje radijatora sa dugim ručkama. Oni će vam pomoći da dođete do najudaljenijih prašnjavih područja.
Četkica za zube – pomoći će u pranju mrlja na teško dostupnim mestima. Potopite četku u sapunicu i protrljajte problematično područje.
Boca sa raspršivačem – pre upotrebe stavite lavor ispod radijatora u koji će se oticati voda. Sipajte vodu sa deterdžentom u bocu sa raspršivačem, prskajte kontaminirana područja. Zatim sve obrišite čistom krpom.
Pogodni deterdženti: soda bikarbona, prašak za pranje veša, deterdžent za sudove, stono sirće. Svi radovi se moraju obaviti u rukavicama i maski. Takođe je vredno voditi računa o laminatu i zidovima – pre čišćenja pokrijte ih filmom ili komadom linoleuma.

Članak se nastavlja posle reklama

H. Dunđerov

nikimel/gettyimagesplus