Zelena boja u uređenju doma je hit godine

Zelena boja u uređenju doma vrlo je popularna u svetu dizajna. U bilo kojoj svojoj nijansi zelena boja ima moć da transformiše atmosferu sobe.

by | February 5, 2023
Zelena boja u uređenju doma

Poslednjih desetak godina zelena boja u uređenju doma pojavljivala se kao najpopularnija u raznim svojim nijansama.

Zelena boja u uređenju doma vrlo je popularna u svetu dizajna. I to je sa dobrim razlogom. U bilo kojoj svojoj nijansi – tamnoj, dubokoj, šumskoj, u nijansi umirujuće mente – zelena boja ima moć da transformiše atmosferu sobe. Za razliku od plave koja prostoriju prožima osećajem mira ili crvene, koja dodaje toplinu i dramatičnost, zelena može da ide u oba smera.

Zelena boja u uređenju doma je najpopularnija

U zavisnosti od zoga šta želite da postignete, biraćete nijansu zelene koja će vam u tome pomoći. Na primer, ukoliko želite da u svoj dom unesete toplinu, prihvatite tamnozelenu na zidovima. Ona nudi posebnu udobnost i toplinu. Sa druge strane, ukoliko želite svetlu primorsku prozračnost, beli zidovi prošarani dekorom od limete i pistaća mogu stvoriti letnji ambijent.

U ovom tekstu pažnja će vam biti usmerena na retro privlačnost pastelnih menta pločica na zidovima kupatila, ali imaćete priliku da vidite i mermernu ploču od mahovine kao ostrvsku klupu koja izaziva dahtanje u kuhinji.

Mermerni detalji u nijansama zelene boje u uređenju doma otvaraju mnoštvo opcija. Pružaju mogućnost kombinovanja sa svetlim drvenim ili metalnim površina. Osim toga, dobro se uklašaju u svaku prostoriju, od kuhinje, dnevne sobe i kupatila. Mermer u zelenoj boji daje prostoriji monumentalnost i jedinstvenost.

Zelena boja u uređenju doma – trpezarija

Trpezarija, prostorija u kojoj se pre svega jede, a zatim i okuplja porodica, u kojoj se razgovara o važnim stvarima, u kojoj se sedi kada dođu gosti. Maslinaste nijanse zelene boje

Zelena boja u spavaćoj sobi

Zelena boja u uređenju doma često je rezervisana za dnevnu i spavaću sobu. Ona nudi svestranost, ali i osećaj relaksacije.  Osim toga, za isti rezultat u kuhinji predlaže se mermerna ploča od mahovine.

Zelena boja u uređenju doma – kupatilo

Kada se koristi u kupatilu, tirkiznu mermer zauzima centralno mesto. Drugi detalji u zelenoj boji ruzmarina i čaja nude osećaj smirenosti i retro stila u čitavom domu. Kako bi kupatilo izgledalo luksuzno, dobar izbor su složeni mozaički radovi u različitim nijansama koji prekrivaju lučne prolaze.

Zelena boja u dnevnoj sobi

Primena zelene boje ne mora da bude ograničena na nameštaj i dekor. Kućne biljke su sjajan primer ukoliko želite da unesete prirodne nijanse. Na ovaj način prostor dobija novi život i svežinu. Za tu priliku zelena boja u uređenju doma može se uneti kroz bujnu paprat, ali i kroz sobne biljke koje povećavaju produktivnost i podstiču fokus.

Ukoliko ste spremni da svome domu udahnete novi život ili osveženje, zelena boja u uređenju doma pomoći će vam da u toj nameri i uspete.

Jovana Jevtić

JZhuk/GettyImagesPlus