Vizuelna harmonija: Kako stvoriti idealnu paletu boja

by | October 3, 2023
Vizuelna harmonija: Kako stvoriti idealnu paletu boja

Vaš dom je vaša oaza, a boje koje birate utiču na vaša osećanja. Paleta boja u vašem domu može umiriti ili inspirisati haos. Nijanse boja koje se ne slažu mogu biti uznemirujuće i stvarati osećaj nelagodnosti u vašem domu.

Vizuelna harmonija u domu: Savršen izbor boja

Svaka prostorija je odvojena od druge. Ako boje teku kako se krećete kroz kuću, manje je prekida i, prema tome, više mira. Evo nekoliko načina kako boje u vašem domu mogu stvoriti osećaj spokoja i mira.

Odaberite paletu boja za dom

Da biste znali kako stvoriti harmoniju između prostorija, morate pronaći boje koje se dopunjuju. Ako odaberete paletu boja za celu kuću, to može značajno pojednostaviti proces odabira. Različite varijante boja možete pronaći na mreži i u časopisima za uređenje doma.

Važno je da svaki dizajn prostorije teče u sledeću. To ne znači da svaka soba mora imati iste boje; umesto toga, trebala bi tonalno dopunjavati prostorije u koje vodi. Većina ljudi koristi neutralne boje kako bi postigla ovaj efekat, ali isto se može postići i pastelnim nijansama ili akcentnim bojama širom kuće.

Šta god da radite, nemojte razdvajati povezane prostorije potpuno kontrastnim bojama. To stvara senzornu nepovezanost čim vi ili gost kročite u vaš dom!

Vizuelna harmonija: Sigurne opcije pri izboru

Postoje nekoliko veoma univerzalnih i uvek modernih boja za svaku prostoriju – umirujuće pastelne nijanse su uvek dobar izbor. Boje za ove nijanse, kao i neutralne boje poput beža i kreme, često su i jeftin izbor.

Ako želite neke uzbudljive boje, dodajte ih kroz upečatljiv tepih ili nameštaj. Na taj način, prostoriju možete promeniti u budućnosti samo menjanjem dodataka i nameštaja umesto da ponovno farbate zidove. Ovo štedi vreme i novac na duže staze.

Umirujuće pastelne nijanse i prirodne boje su takođe pametan izbor jer su jednostavne i opuštajuće. Mogu opustiti kuću i učiniti da se oseća kao dom, pružajući savršenu pozadinu za isticanje nameštaja i umetnosti na zidu.

Osvežite paletu s vremena na vreme

Određene nijanse su vremenski neograničene, ali većina domova ima nekoliko soba obojenih u tonovima koji su nekada bili moderni, ali su sada izbledeli ili zastareli. Moderne boje su zabavne, ali nažalost, ne ostaju moderne dugo.

Možda je vreme da osvežite boje u svom domu. Prilikom ponovnog bojenja, obavezno koristite profesionalce ili proučite pravilan način farbanja. Farbanje može delovati kao savršen “uradi sam” projekat dok ne shvatite da izgleda kao da ste to sami radili…

Kada farbate, ne zaboravite na:

  • Prekrivanje nameštaja platnom ili ga uklonite. Previše je lako dobiti boju na nameštaju.
  • Pazite na mesta gde je boja nanesena previše tanko i gde zid proviruje.
  • Nanesite traku za slikare precizno, pravilno poravnatu sa lajsnama i uglovima kako biste izbegli neuredne ivice.

Ove greške mogu biti teške, ako ne i nemoguće, pokriti ili ukloniti. Nemojte potcenjivati moć boje da prska i okalja vaš dragoceni nameštaj. Obavezno pokrijte sofe i stolove tokom farbanja kako biste izbegli troškove zamene.

Održavanje skladne boje u svom domu nije samo estetski izbor, već i način stvaranja prijatnog i opuštenog okruženja. Pratite ove smernice i stvorite prostor u kojem ćete se osećati potpuno u harmoniji.


Borjana Božić

Vanit Janthra/gettyimages