Ideje za atraktivnu kombinaciju boja

by | May 29, 2023
Ideje za atraktivnu kombinaciju boja

Nedostaju vam ideje za novu, atraktivnu kombinaciju boja? Potražite inspiraciju u svojoj okolini. 

Ideje za zanimljivu kombinaciju boja

Ako su vam dosadili beli zidovi, a prostorija ima dovoljnu visinu, možete upotrebiti npr. zelenu i obojiti samo donju polovinu zida.

Generalno, zid podeleljen na dva dela, obojena različitim bojama, čini da prostorija izgleda atraktivnije i svežije. Naravno, uvek gledajte da gornju polovinu zida bojite svetlijom bojom. Prilikom bojenja obavezno koristite lepljivu traku kako bi linija razdvajanja bila ravna i strpljivo sačekajte da se gornja boja osuši, pa tek onda nanosite donju boju.

Za sladokusce

Boje sladoleda od vanile, čokolade, jagode, pistacija – sve ove pastelne nijanse gode našem oku i šire opuštenu atmosferu. Caka za korišćenje boja: vertikalne površine obojene kontrastnim bojama učiniće da prostor izgleda veće.

Pravilo 60 – 30 – 10% za idealnu kombinaciju boja

Osnovno dizajnersko pravilo za odnos boja u prostoru je 60-30-10%. Ukoliko ga se pridržavate gotovo je sigurno da ćete dobiti skladan izlged. Prevedeno na jezik uređenja prostora to znači da 60% čini boja zidova, 30% boja nameštaja, zavese i tepiha, a 10% boja detalja poput slika, jastuka, lampi i drugih dekorativnih dodataka. Boje možete birati vodeći se načelom kontrasta ili sklada.

Pre toga, trebalo bi upoznati glavne karakteristike boja i efekat koji se može proizvesti njihovim kombinovanjem. Osnovne podele su na tople i hladne, tamne i svetle nijanse. Kada govorimo o tri boje u domu, imajte na umu da možete upotrebiti 3 potpuno različite, ali i 3 nijanse iste boje. Na konkretnom primeru to izgleda ovako: dominantna boja u dnevnoj sobi najčešće je smeđa, bež, siva ili bela. To svakako može biti i bilo koja boja koju volite toliko da joj prepustite najveći deo prostora. Sekundarna takođe može biti bilo koja od vaših omiljenih boja komplementarna dominantnoj boji.

Ako je dominantna bela, idealna sekundarna mogla bi biti siva ili crna. Akcentna boja služi da istakne i pružiti autentični pečat prostoru. Uglavnom se koriste jarke intenzivne boje, mada u zavisnosti od ostale dve može biti i neutralna, pastelna nijansa. Uz osnovnu belu, sekundarnu sivu ili crnu, efektna akcentna može biti intenzivno crvena.

Rubikova kocka kao inspiracija za kombinaciju boja

Kocka je bačena! Jarke boje u crnom okviru mogu da budu dobra osnova za umetničko delo na zidu. Ukoliko su vam osnovne boje suviše jake, pokušajte da koristite boje neba i zemlje.


Borjana Božić

Ninoon/gettyimages