Renoviranje kupatila: Vodič kroz pametne odluke i savršeno uređenje

by | August 16, 2023
Renoviranje kupatila: vodič kroz pametne odluke i savršeno uređenje

Ključ je odabrati promene koje se uklapaju sa vašim stilom života i rutinama – možda vam je potrebna kada, jer ćete se u nju bukvalno svakodnevno kupati; niša na zidu ako nemate gde da čuvate šampon; dva umivaonika jer pranje zuba ne sme biti borba laktovima.

Renoviranje kupatila: Osnovni koraci pre početka radova

Prvo i osnovno – pre nego što čak i počnete sa pravljenjem moodboard-a ili se zaljubite u dizajn kupatila koji želite recreirati – postavite sebi dosadna pitanja. Možda čak ni ne shvatate koliko utiču na vaše potrebe za kupatilom, ali utiču! Svaki dizajner vredan angažovanja bi postavio ova pitanja svojim klijentima pre nego što započne. Dakle, pripremite svoje odgovore, razgovarajte sa dizajnerom, pa tek onda počnite da skupljate inspirativne fotografije.

  1. Kakva vam je svakodnevna rutina? Raspoloženje će zavisiti od toga.
  2. Koliko možete potrošiti? Bolje je sada napraviti budžet nego biti razočaran kasnije.
  3. Koliko vam treba prostora za odlaganje? Lako je dodati sada, teže dodati kasnije.
  4. Koliko ljudi će koristiti prostoriju? Trebaće vam da odlučite: dva umivaonika i ogledala ili jedan.
  5. Šta vam se ne sviđa kod trenutnog prostora? Da se ne bi repliciralo u novom, naravno.

Upoznajte materijale

Prirodni kamen: Najsofisticiraniji, prirodni kamen je omiljena površina u kupatilima. Sa , svaki prirodni kamen će dobro funkcionisati u vlažnom okruženju, pa će uglavnom zavisiti od cene i estetike.

Pločice: Pločice u obliku podzemne železnice su klasičan izbor, ili možete izabrati nešto malo unikatnije i ručno rađeno poput zellige. I nemojte potceniti male pločice poput penija i heksagona: Više od veka nakon njihovog stvaranja, ove male pločice se i dalje slave zbog pristupačnih cena; možete ih nabaviti za svega nekoliko dolara po kvadratnom metru i koristiti ih svuda. S obzirom na njihove povoljne cene i izdržljivost u vlažnom okruženju, mogu biti odlična alternativa skupljim materijalima za kupatila poput prirodnog kamena (i podjednako su stilski).

Tapete: Da, možete koristiti tapete u kupatilu! Ključ je osigurati da se postavi van dometta prskanja i instalirati odgovarajuću ventilaciju kako biste sprečili nakupljanje vlage. To je odličan način da dobijete puno izgleda bez obaveze uzorka u celoj sobi.

Renoviranje kupatila: Imajte prostor za odlaganje na umu

Prostor za odlaganje je ograničen u većini kupatila, pa je ugrađena niša za tuširanje skoro obavezna. Umetnite je između zida ili kupite gotovu nišu koju možete obložiti pločicama. Samo se pobrinite da je dovoljno velika da drži neophodne proizvode za tuširanje.

Konzolne police, ormarić sa ogledalom, držači za peškire i kukice, i ugrađen orman za posteljinu će sve dobro doći – izbor zavisi samo od vašeg stila i koliko imate prostora.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i da će vam pomoći da napravite pametne odluke prilikom renoviranja vašeg kupatila. Srećno sa projektom!


Borjana Božić

Feverpitched/gettyimages