Jesenji radovi: 4 projekta za unapređenje doma

by | September 28, 2023
Jesenji radovi: 4 projekta za unapređenje doma

Jesen je odlično vreme za rad na renoviranjima koja ste odlagali.

Dok je najbolje obavljati neke poslove ili projekte tokom dugih dana proleća ili leta, jesen je savršeno vreme za renoviranje. Zahvaljujući prijatnim temperaturama, ovo je doba godine kada možete obaviti mnogo toga. Sve što pomaže pripremi vašeg doma za zimu je važno, posebno ako živite na hladnom i snežnom mestu ili u području sa velikom količinom padavina.

Jesenji radovi: Ove zadatke nemojte odlagati!

Mnogi od ovih radova se mogu obaviti za jedno popodne ili vikend.

Rad na krovu i olucima

Izbacivanje lišća iz oluka i čišćenje pred jesenje padavine može biti apsolutno neophodno, u zavisnosti od klime regije u kojoj živite. Ipak, održavanje oluka je važno, pa je dobra ideja to obaviti tokom svežeg jesenjeg popodneva. Jesen je takođe dobro vreme za zamenu oluka ako je to potrebno.

Takođe, verovatno možete obaviti manje popravke na krovu istovremeno dok čistite oluke – razmislite o zamenskim crepovima ili malim curenjima koja treba zakrpati pre nego što postanu ozbiljni problemi. Ili možete angažovati lokalnu uslugu za čišćenje oluka da obavi posao – samo se pobrinite da su oluci čisti i da uklonite lišće i druge otpatke pre nego što počne padati sneg.

Kada ste poslednji put imali inspekciju krova? Ako je prošlo neko vreme, možda je vreme da se popnete na krov i pregledate ga radi nedostajućih crepova ili drugih oštećenja.

Izolacija potkrovlja

Dok razmišljate o krovu, možda je vreme da pogledate potkrovlje ili angažujete lokalnu kompaniju da doda ili unapredi izolaciju potkrovlja. Izolacija ili ponovna izolacija potkrovlja može značajno smanjiti vaše troškove energije, budući da je potkrovlje često mesto gde topli vazduh izlazi, a hladan vazduh ulazi.

Jesenji radovi: Đubrenje travnjaka

Tokom leta, verovatno želite da držite nepotrebne hemikalije van travnjaka dok se deca igraju ili se zabavljate u dvorištu. U svakom slučaju, nije uvek najbolja ideja da se primenjuju tretmani đubrenja dok stvari ne postanu hladnije i sezona za zabave na otvorenom ne završi, čineći početak jeseni idealnim vremenom za obavljanje ozbiljnih potreba za održavanjem travnjaka.

Zamena starih prozora

Ako prozori na vašem domu puštaju hladan vazduh, možda je vreme da ih zamenite. Noviji, energetski efikasniji prozori će vas grejati i pomoći u uštedi na troškovima grejanja i hlađenja. Takođe, mogu povećati vrednost nepokretnosti ako razmišljate uskoro o prodaji.

Renoviranje: Kako da uštedite novac


Borjana Božić

Brett Taylor/gettyimages