Kako odabrati tepih za trpezariju? Ovo su prave mere i materijal

by | September 24, 2023
tepih za trpezariju

Za topliji ambijent i estetski privlačan prostor, tepih za trpezariju često je fenomenalno rešenje ali vodite računa o ključnim elementima pri odabiru.

Kako odabrati tepih za trpezariju? Ovo su prave mere i materijal

Veličina tepiha

Pre svega, neophodno je da tepih za trpezariju bude dovoljno veliki. Sa stolom postavljenim na tepih i stolicama gurnutim ispod, ostavite najmanje od 45 do 60cm od zadnjeg dela noge stolice do ivice tepiha.

Uverite se da se vaš izabrani tepih proteže najmanje45cm iza stolica sa svih strana. Na ovaj način ćete sprečiti da stolice zahvate“, kaže on. „Ovo sprečava da stolice zahvate tepih kada se pomeraju.“

Jesenja trpezarija unosi toplu magiju: 4 saveta za uređenje

Materijal i tekstura

Prilikom odabira tepiha za trpezariju, veoma je važno i od čega je izrađen, tako da traje i zadrži svoj dobar izgled.

Odlučite se za dizajne sa niskim naborom ili ravnim tkanjem jer su jednostavniji za održavanje. Prioritet dajte dugotrajnim, prirodnim vlaknima.

Kada je u pitanju materijal, dizajneri enterijera preporzčuju vunu ili mešavinu vune za tepih u trpezariji. Vuna je otporna na bledenje boja i gubitak oblika tokom godina postavljanja stola i stolica.

Investirajte u dizajn koji će trajati. Najkvalitetniji tepih biće tkani vuneni tepih sa velikom gustinom čvorova po cm kada pogledate zadnji deo. Manje čvorova po kvadratnom cm lakše će se habati.

Postavljanje stola: Ovako to rade Francuzi – raskošno ali sa ukusom

Smanjenje nivoa buke

Neke trpezarije mogu biti bučne, a pored ostalih prednosti, tepih ispod trpezarijskog stola može pomoći u smanjenju nivoa buke i stoga vredi ulagati u njega.

Za domove sa otvorenim rasporedom ili visokim plafonima, tepisi mogu delovati kao zvučni izolator, poboljšavajući ambijent za ručavanje.

Uzmite u obzir decu i kućne ljubimce

Ako imate mlađu decu ili kućne ljubimce, možete da zastanete pre nego što stavite tepih ispod trpezarijskog stola jer je podložan dodatnom habanju i prosipanju. Mudro je izabrati, u ovom slučaju, tepihe tamne boje ili modele koji su otporni na mrlje, s obzirom na mogućnost nereda.

Kada ne treba postaviti tepih za trpezariju?

U slučaju da imate izuzetan pod koji je estetski privlačan sam po sebi, možda ne bi bilo loše ostaviti ga otkrivenim kako bi njegova lepota došla do izražaja.


Miljana Momirović

Scovad/GettyImagesPlus