Tirkizna boja u spavaćoj sobi – spoj smelosti i osećaja za meru

by | October 2, 2013
Tirkizna spavaća soba

Za uređenje spavaće sobe najčešće se koriste pastelne nijanse, jer deluju umirujuće i opuštajuće, stvarajući prijatnu atmosferu. Druge, živahnije nijanse takođe mogu dobro izgledati u toj prostoriji, a jedna od takvih svakako je tirkizna.

Tirkizna se najbolje može definisati kao kombinacija plave i zelene boje. Zapravo, to je boja poludragog kamena istog naziva. Poludragi kamen tirkiz je neproziran plavo-zeleni mineral, redak je i hiljadama godina se koristio kao ukrasni kamen.

Tirkizni jastučici i pokrivač Svetlo plavi zidovi

Tirkiznu boju čini zanimljivom to što je smela i snažna, i istovremeno umirujuća. Sem toga, kombinaciju plave i zelene povezujemo sa slikama vode, prirode i vegetacije, koje su same po sebi relaksirajuće.

Zbog toga tirkizna izgleda prelepo u spavaćoj sobi, ali i u drugim prostorijama, i možete je kombinovati sa različitim nijansama iste boje, kao i sa mnogim drugim tonovima.

Fantastična tirkizna soba Tirkizni detalji u sobi

Tirkizna može biti osnovna boja u sobi, iskombinovana sa zelenim i plavim nijansama, ali i kombinacija bele i tirkizne deluje veoma lepo i osvežavajuće.

Takođe možete upotrebiti pastelne nijanse tirkizne za jednostavan i umirujući dekor. Igrajte  se dezenima i šarama, ali izbegavajte slične nijanse.

Ako rešite da obojite zidove u tirkiznu, izaberite manje upadljive tonove. Na raspolaganju su vam različite nijanse ove boje – od pastelnih do sasvim tamnih.

Detalji u spavaćoj sobiTirkizna posteljina

Ukoliko koristite tirkiznu za naglašavanje detalja, to možete učiniti na razne načine. Tirkizni dezeni odražavaju jedinstven karakter prostora kada su lepo uklopljeni sa ostalim dekorom.

Izvor: homedit.com