Spavaća soba u potkrovlju: Kreativno korišćenje prostora

Spavaća soba u potkrovlju je dobro rešenje kako za velike, tako i za male stanove. Udobna i originalna, omogućava vam da uštedite ogromnu količinu prostora.

by | July 10, 2023
Spavaća soba u potkrovlju

Spavaća soba u potkrovlju je dobro rešenje kako za velike, tako i za male stanove. Izuzetno udobna i originalna, omogućava vam da uštedite ogromnu količinu prostora.

Spavaća soba u potkrovlju: Kreativno korišćenje prostora

Zahvaljujući međuspratnom nivou imate priliku da smestite dve sobe u jednoj zoni. Moderni stanovi na dva nivoa  često su najracionalnije i najpogodnije rešenje za odvajanje privatnog prostora od funkcionalnih zona u domu.

Koje su prednosti i mane takvih rasporeda i šta treba da imate na umu kada planirate spavaću sobu u potkrovlju? Pokazaćemo vam neke sjajne primere dizajna spavaćih soba koji mogu biti vaša inspiracija!

Spavaća soba u potkrovlju: Prednosti i mane


Postoje mnoga i različita mišljenja o prednostima i nedostacima spavaćih soba u potkrovlju. Ipak, ostaje činjenica da su stanovi u ovom stilu hit i da njihovi enterijeri izgledaju veoma zanimljivo i originalno.

Kao što znate, ova potkrovlja su manje-više nekadašnje industrijske zgrade koje su pretvorene u stanove. Razlikuju od standardnih stanova jer umesto odvojenih prostorija, potkrovlja imaju jedinstven, otvoren prostor bez unutrašnjih zidova. Visoki plafoni, izložene grede, cevi i zidovi od cigle su tipični za potkrovlje.

Zbog popularnosti ove vrste stanova, mnogi novi stanovi su izgrađeni s velikim otvorenim prostorom, osim kupatila, naravno, i nude jedinstvenu mogućnosti za kreativno dizajniranje. Visoki plafoni su jedna od najkarakterističnijih karakteristika potkrovlja i to je ono što omogućava dizajn na dva nivoa.

Bez obzira na to da li se radi o apartmanu ili u ogromnom potkrovlju, morate jasno razumeti prednosti i nedostatke ovih spavaćih soba.

Ušteda prostora

To je jedna od najvažnijih prednosti, posebno za ljude koji žive u malom stanu. Stanovi u potkrovlju obično imaju velike prozore koji pružaju puno prirodnog svetla, a visoki plafoni čine prostor prostranijim, otvorenijim i prozračnijim.

Imate brojne mogućnosti da ukrasite unutrašnjost na način koji izražava vašu ličnost. Neki ljudi više vole da zadrže industrijske akcente – izložene zidove od cigle, metal, drvo, izložene cevi, dok se drugi odlučuju za preuređenje, renoviranje i savremeniji dekor. U svakom slučaju, vaše mesto će se isticati po originalnosti.

Nedostatak privatnosti

Moramo da vidimo i nedostatke spavaćih soba sa potkrovljem. Nedostatak privatnosti je jedan od glavnih. Koliko god da izgledaju impresivno, potrebno je shvatiti da je privatnost ograničena. Za ljude koji žive sami ili za par, ovo možda nije problem, ali za porodice s decom zahteva ozbiljno razmatranje.

Najčešće spavaće sobe u potkrovlju su otvorene prema dnevnom boravku što je mnogima posebno nezgodno. Možda ćete morati da dodate pregradni zid, možda vrata kako biste bili sigurni da vaša spavaća soba nije izložena znatiželjnim očima. Još jedan veliki nedostatak su mirisi i zvk.

Bez zidova, zvuci se jasno čuju i ne možete sprečiti širenje mirisa iz kuhinje. Na primer, aroma jutarnje kafe može biti veoma prijatna, ali ako ako pečete ribu u kuhinji, miris će se dići u potkrovlje.

Opet, ovo možda nije problem ako živite sami, ali predstavlja ozbiljan nedostatak za porodice s decom (ili kućnim ljubimcima).

Visoki troškovi grejanja i hlađenja

Potrebno je više vremena za grejanje ili hlađenje otvorenih prostora, što znači više novca za račune. Veličina i visina međuspratne spavaće sobe zavise od visine prostorije u kojoj želite da je postavite. Ne bi trebalo da bude prenisko da biste ga mogli slobodno koristiti.

Spavaća soba na drugom nivou nije dobra ideja ako nemate dovoljnu visinu plafona. Opcija je da kupite dušek umesto kreveta, a udoban, visokokvalitetan dušek može biti zgodno rešenje. Na kraju, ali ne i najmanje važno, moramo napomenuti da spavaća soba u međuspratu verovatno neće dodati finansijsku vrednost vašoj imovini jer se ne računa kao posebna spavaća soba.

Spavaća soba u potkrovlju: Savršeno rešenje za studio


Garsonjera, kao što znate, ima male dimenzije i često se mora kreativno iskoristiti prostor i rešiti problem udobnih i funkcionalnih uslova za život. Sasvim je moguće da spavaću sobu postavite na izdignutu poziciju i tako maksimalno iskoristite svoje kvadrate.

Takav dizajn enterijera će vam omogućiti da oslobodite prostor ispod spavaće sobe i uredite dnevni boravak, kućnu kancelariju ili čak kuhinju. Donji nivo je takođe idealno mesto za orman i u potpunosti zavisi od vlasnika kuće da odluči kako da ga koristi.


Dijana Škorić

ArchiViz / gettyimages.com