Kako odabrati savršen krevet: 4 vrhunska saveta

by | October 22, 2022
Kako odabrati savršen krevet

Kako odabrati savršen krevet ključ je dobrog zdravlja, snage i aktivnosti tokom dana. Evo kako da izbegnete najčešće greške tokom kupovine. 

Na prvi pogled, nabavka ovog komada nameštaja ne izgleda kao nešto teško, ali pri izboru centralnog elementa spavaće sobe ne uzimamo uvek u obzir sve ključne karakteristike.

Kako odabrati savršen krevet

Veličina kreveta

U idealnom slučaju, vaše mesto za spavanje ne bi trebalo da zauzima sav prostor i da ograničava prolaz. U malim stanovima, ljudi često postavljaju bračne krevete sa glomaznim dušekom i lišavaju se svake prilike da se kreću po sobi. Prvo odredite veličinu željenog kreveta i izaberite mesto za njega u stanu tako da ne stoji u prolazu, ne blokira ga i ne lišava vas dodatnih metara u sobi.

Jednokrevetni ležaji imaju širinu od 90-120 cm, jednoipokrevetni ležajevi – 140-160 cm, a dupli, kraljevski – 180-200 cm Ali treba imati na umu da se klasifikacija uvezenih kreveta razlikuje od domaćih, pa kada birate u prodavnici ili kupujeteonline obratite pažnju na veličinu i razjasnite sve detalje sa konsultantom.

Ako volite da spavate u položaju “zvezda” i niste spremni da se lišite prostranog kreveta, onda možete kupiti krevet sa dodatnim prostorom za odlaganje. Ova opcija je pogodna za jednosobne stanove i studio apartmane, gde je svaki centimetar važan. Na primer, u krevet sa mehanizmom za podizanje možete staviti velike stvari koje zatrpaju sobu, kao i peškire i posteljinu. Krevet sa fiokama je pogodniji za rasadnik. Ona će pomoći detetu da svoju sobu održi u redu, a igračke i druge dečije stvari će se sakupljati u posebne kutije.

Saveti za kupovinu

Dužina mora biti najmanje 15 cm veća u odnosu na vas i visinu sobe. Odredite širinu ispruženim rukama. U ovom položaju ne bi trebalo da dodirujete osobu koja spava pored vas.

Obavezno uzmite u obzir visinu kreveta. Trebalo bi da vam bude udobno da ustanete i odete u krevet. Dakle, niski podijumski kreveti ne bi trebalo da se biraju za starije osobe. Ako je gornja ivica dušeka na nivou kolena, onda se to smatra idealnom visinom.

Krevet treba da bude usklađen sa celokupnim stilom enterijera i šemom boja

Prilikom kupovine uverite se da nijansa tela kreveta odgovara boji ostatka enterijera i da se uklapa u ukupnu koncepciju. Za stilove potkrovlja, hi-tech, izaberite crni ili metalni krevet. Metal je takođe pogodan za skandinavski stil u unutrašnjosti, dok zemlja preferira drveni krevet. Romantičan starinski krevet sa uzglavljem od kovanog gvožđa najbolje će izgledati u Provansi, šebi šik ili rustikalnom stilu, ali će krevet sa uzglavljem od mekog materijala postati centar minimalističkog enterijera.

Obratite pažnju na materijale okvira kreveta

Ako želite da vam krevet služi dugo vremena, onda bi trebalo da kupite krevet od prirodnih materijala (drvo, metal, furnir). Kvalitet materijala utiče na konačnu cenu:

Ako imate veliki budžet, onda izaberite drvene, furnirane ili metalne okvire, jer neće emitovati štetne materije tokom celog radnog veka;

Ako je vaš budžet ograničen, onda možete kupiti krevet od MDF-a i iverice sa plastičnim premazom. Imaju nedostatak – mogu emitovati određenu količinu štetnih supstanci. Zbog toga, prilikom kupovine, obavezno tražite sertifikat koji garantuje da će koncentracija formaldehida u prostoriji biti u prihvatljivim granicama i da ni na koji način neće uticati na vaše zdravlje.

Izbor dušeka

Pored izbora kreveta, treba pažljivo pristupiti i kupovini posteljine i dušeka. Za trajnu upotrebu, bilo bi lepo kupiti dušek sa nezavisnim oprugama, sa povećanim ortopedskim i anatomskim efektom. Pomoći će vam da se opustite, potpuno odmorite od užurbanih radnih dana, potpuno oslobodite zamor mišića nakon dugog dana i smanjite uticaj spoljašnjih negativnih faktora. Kao rezultat toga, ujutru se budite budni, odmorni i spremni da pomerite planine.

Jesenji trendovi uređenja spavaće sobe koji će vladati ove sezone!

Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images