Akcentni zid u spavaćoj sobi: Kako postići adekvatan utisak?

by | October 20, 2022
spavaća soba, akcentni zid

Trend akcentnih zidova u dizajnu enterijera se vratio. Evo kako to može da osveži vašu spavaću sobu

Da bi akcentni zid izgledao harmonično trebalo bi da se pridržavate pravila po kojem 20% površine treba da ostavi 80% utiska. Drugim rečima, potrebno je da izaberete žarišnu zonu koja će dominirati prostorijom. U spavaćoj sobi ovo je obično zid iza uzglavlja kreveta, ali ponekad ovu ulogu igra zid naspram kreveta ili naspram prozora.

Kada planirate svoj enterijer, imajte na umu da je akcentni zid prva stvar koju će svi koji uđu u prostoriju videti. Ovo je fokusna tačka koja će se izdvojiti i odvratiti pažnju od svega ostalog. Da bi unutrašnjost izgledala skladnije i uravnoteženije, trebalo bi da ima dva ili više akcenta. Zbog toga, da biste „podržali“ akcentni zid, bolje je izabrati komade nameštaja ili pribora koji odgovaraju boji.

Kako osmisliti akcetni zid?

Loše odabrana akcentna boja zida može uništiti prostor. Da biste to izbegli, odustanite od nasumičnih nijansi, čak i ako je sama boja svetla i zaista vam se sviđa. Crveni zid u pastelnom enterijeru je previše! Paleta boja vašeg doma treba da bude jedinstvena i jasno planirana. Zbog toga izaberite boju za kontrastni zid na osnovu celokupnog asortimana enterijera, uključujući nameštaj, završne materijale i tekstil.

Nije potrebno graditi unutrašnjost oko akcentnog zida. Umetnički predmeti će dati originalnost enterijeru. Umesto da oblepite ili farbate jedan zid, izaberite umetnička dela koja odgovaraju stilu i raspoloženju vašeg kućnog dekora. Uramljene fotografije ili slike koje vam se dopadaju i koje su u skladu sa celokupnim stilom enterijera su ono što će vašem domu dati ličnost, stvarajući nezaboravnu sliku.

Akcentni zid u spavaćoj sobi može se istaći tapetama sa aktivnom štampom, dekorativnim panelima, foto tapetama, zidnim slikama, dekorativnim reljefnim panelima ili jednostavno možete okačiti veliku sliku iznad kreveta koja će odmah privući pogled.

 

Akcentni zid sa slikama

 

Akcentni zid – drveni pano

 

Akcentni zid – monohromni pano

 

Akcentni zid – apstraktne šare

 

Akcentni zid  – tapete

 

Akcentni zid – dekor

 

Akcentni zid – foto tapet

 


ismagilov/gettyimagesplus