Uređenje sobe đaka prvaka

by | May 29, 2018

Dok u enterijerima dece predškolskog uzrasta obično dominira svet mašte i igre, koji se ogleda u jarkim bojama, motivima omiljenih crtanih likova i igračkama, polazak mališana u škole neminovno zahteva prilagođavanje novim obvezama.

Uređenje đačke sobe

Ono što je svakom đaku prvaku najpotrebnije jeste motivacija i atmosfera koja će mu izgraditi ljubav prema školi i učenju. U tome mnogo može pomoći uređenje dečje sobe, prilagođavanje okruženja novim obavezama. Odabir nameštaja, radnog stola, ukrasa, polica za knjige, sve u znaku škole, razveseliće vaše dete.

Osnovne boje soba za devojčice i dečake i dalje mogu ostati ružičaste i plave, ali možete koketirati i s bilo kojom drugom nežnijom bojom po izboru vašeg deteta.

Ako je reč o sobi manje kvadrature, savetujemo da svakako izbegavate tamne boje i da barem jedan zid bude beo. Takođe, birajte lagan, svetao nameštaj. Police za knjige neka budu zidne da biste uštedeli prostor ispod polica i uvek dobro pričvršćene za zid. Neka detetu sve bude nadohvat ruke, a na najviše delove police mogu se staviti dekorativni predmeti.

PROČITAJTE I… Dečja soba: Od predškolskih do srednjoškolskih dana

Foto: Guliver/Thinkstock

Radni sto

Najvažniji komad nameštaja jesu radni sto i stolica. Radni sto ne mora da bude klasičan. To može da bude i radna ploča okačena na zid, ili oslonjena na nogare i ormariće. Ni radna ploča ne mora obavezno da bude pravougla, dozvoljeno je isecanje i zasecanje u raznim krivolinijskim oblicima – što omogućava pravilnije sedenje a i razbija monotoniju. Međutim, zbog uzrasta deteta bilo bi dobro da ivice stola budu zaobljene. U svakom slučaju, sto sa krivolinijski isečenom pločom u živoj boji može da bude zanimljiv komad – akcenat u kompoziciji dečje sobe.

Veoma je bitno da se odabere dobra stolica koja će biti udobna, pružati potporu leđima, čija će se visina sedišta podešavati. Osim toga, bilo bi dobro da prilikom sedenja za stolom dete ima oslonac pod nogama, što je moguće izvesti postavljanjem malog postamenta ispod.

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs