Soba za tinejdžere: zajednički prostor

by | December 14, 2022
soba za tinejdžere

Tinejdžere je najvažnije pustiti da sami osmisle svoj prostor, ali budite spremni i na česte promene. Kako bi svi bili jednako zadovoljni razmislite o predlozima koje smo pripremili u nastavku. 

 

Deca su u ovom uzrastu mnogo introvertnija i vreme radije provode sami, ali to ne treba da vas brine iako ste u situaciji u kojoj možete da obezbedite samo jednu sobu za dvoje dece.

Postoje dovoljno dobra kompromisna rešenja, a jedno od njih je odabir nameštaja koji se radi po meri i omogućava realizaciju kakvu su deca osmislila. To uključuje i mnogo pregrada kako bi se stvorio osećaj osamljenosti, a jednako dobra opcija je i krevet na sprat, ozbiljnijeg dizajna i većih dimenzija.

Soba za tinejdžere: radni prostor

Pored mesta za spavanje potrebno je još obezbediti kvalitetan prostor za učenje i kutak za odmor. Osim dva radna stola i stolice, bilo bi poželjno razmotriti opcije koje mogu podeliti i vizuelno sakriti strane stola kako rad jednog deteta ne bi uticao na fokus drugog.

Za to su idelne police koje su svakako neophodan element, a mogu imati i korisnu ulogu kao što je prikazano na fotografiji.

Soba za tinejdžere: kutak za odmor

Prostor za odmor i druženje će se periodično menjati u zavisnosti od raspoloženja, a najvažnije je da se obezbedi udoban nameštaj manjeg gabarita. Tu su neprevaziđeni taburei, lazybag, ali i veliki udobni jastuci. Detalj poput lampe je vrlo važan jer će svetlošću ograničiti prostor i stvoriti prijatan kutak.

Tinejdžerima je najvažnije dozovliti da svoj prostor uređuju kako žele, čak iako to podrazumeva kreativni nered, treba da znamo da oni u datom trenutku formiraju oazu u domu gde se najlepše osećaju i ne treba se mešati u njihove izbore. Velika je verovatnoća da će određeni dekor potrajati vrlo kratko i da će kroz nekoliko dana već imati nove detalje.

Neka tinejdžeri vladaju svojim prostorom, a vi uživajte u posmatranju promena koje se dešavaju.

 

 

 

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages