Izbor idealnih boja za dečju sobu

by | May 18, 2018

Imate dilemu u koju boju da okrečite dečju sobu? U nastavku, poslušajte naše savete i napravite najbolji izbor za vaše dete. 

Boje u dečjoj sobi

Plava
Nasuprot crvenoj, plava deluje veoma umirujuće i sputava agresivnost, a ovakvo dejstvo odražava se čak i fizički – ova boja snižava krvni pritisak i usporava puls. Zbog navedenih osobina, može biti dobar izbor za dečju sobu, prvenstveno u kutku za odmor i u sobi za bebe. Takođe, odlična je za prostor namenjen nemirnoj, hiperaktivnoj deci, te mališanima sklonim napadima besa i drugim problematičnim ponašanjima.

Nijanse plave variraju u širokom rasponu tonova, a umirujuće dejstvo najizraženije je u slučaju svetlijih pastelnih tonova. Ipak, imajte u vidu da ova boja može delovati hladno i sterilno, naročito u prostoru gde manjka prirodnog svetla. Sličan efekat nastaje i ako boja ima primesu žute, čime se dobija plavozelena mint nijansa koja asocira na bolnicu. Zato je, osim dovoljne količine dnevnog svetla, plavu boju potrebno dopuniti detaljima u nekoj toplijoj nijansi.

PROČITAJTE I… Psihološki uticaj boja u dečjoj sobi

Foto; Guliver/Thinkstock

Ljubičasta
Ljubičasta se smatra kraljevskom bojom, a povezuje se i sa ambicijama, strašću, kreativnošću, mudrošću i duhovnošću. Za dečju sobu može biti dobar izbor ukoliko želite da podstaknete emotivnost, saosećajnost, maštu. Međutim, ako je vaše dete po prirodi vrlo emotivno i osetljivo, s ovom bojom zadržite se samo na detaljima.

Nijanse ljubičaste takođe variraju u velikom rasponu. One najtamnije deluju luksuzno, sofisticirano i dramatično. Upotrebljene kao koloritni akcenat ili sekundarna boja, prostoru će dati dubinu. Svetliji tonovi poput boje lavande imaju slično dejstvo kao plave nijanse, ali ne stvaraju previše hladan ambijent. Ove dve boje mogu biti odlična kombinacija.

Roza
Najveći kliše u uređenju dečjih soba nesumnjivo je izbor roza boje isključivo za devojčice. Ovog “pravila” pridržava se veliki deo sveta, iako za njega ne postoji bilo kakvo razumno opravdanje. Kada predrasude stavimo po strani, ova boja stvara smiren, ali ujedno vedar i svež ambijent. Ipak, ukoliko opremate dečju sobu na duže staze, ne preterujte s njom, jer će je deca brzo “prerasti”. Najbolja opcija jeste da neutralan ambijent upotpunite roza detaljima – jastučićima, posteljinom, manjim komadom nameštaja…

Iako se roza generalno povezuje sa svime što je “žensko”, ovo shvatanje nije utemeljeno ni na čemu drugom nego na predrasudama. Zato budite smeli da dodate malo ove ljupke boje i u prostor za dečake. Detalji u prljavoroza nijansi savršena su kombinacija s neutralnom belom i svim nijansama sive. Sa intenzivnim pink tonovima budite umereni jer mogu biti razdražujući poput crvenih, dok će pastelne nijanse dati nežan i umirujući ambijent.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs