Drvo u dečijoj sobi

by | December 18, 2022
drvo u dečijoj sobi

Drvo, kao i drugi materijali koji imitiraju njegov izgled i teksturu uvek su dobrodošli u dečjim sobama.

 

Drvo možete obojiti u željenu boju ili, ako želite da uživate u njegovom prirodnom izgledu, samo ga zaštititi bezbojnim lakom. Uspešno se kombinuje sa svim materijalima, a broj kombinacija je neograničen. Sloboda oblika i boja u detaljima pozitivno će uticati na dečju kreativnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Drvo kao podna obloga

Najjednostavniji način da istaknete lepotu drveta u nekoj prostoriji, između ostalog i u dečjoj sobi, jeste postavljanje drvene podne obloge. Izaberite parket ili laminat rustikalnog izgleda, sa izraženim godovima. Inače, podovi od prirodnog drveta su neverovatno otporni i često traju generacijama, a tokom vremena sve više dobijaju na privlačnosti. To je sigurna investicija koja dodaje vrednost vašem domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Drvo i boje

Ukoliko je drvo zastupljeno na podu, zidu ili čak i na plafonu (npr. u vidu greda), ostale zidne površine treba da budu jednobojne, eventualno u obzir dolazi da na manjoj površini stavite tapetu jednostavnijeg uzorka. U ovako izražajnom prostoru elementi nameštaja treba da budu jednostavni, dok detalji mogu da budu neobičnih oblika i u raznim bojama.

Članak se nastavlja posle reklama

Lepotu drveta, kao prirodnog, toplog materijala, možete istaći tako što ćete samo jedan komad nameštaja ostaviti u njegovom prirodnom dezenu, dok ostali komadi mogu biti obojeni bojom po izboru. Isto važi i kad je reč o nameštaju izrađenom po meri prostora.

Na primer, ukoliko pravite krevet na sprat, ostavite neobojene letvice koje štite od pada i konstrukciju, a fioke obojite belom bojom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreativan detalj

Kao što smo do sada videli, postoje razni načini da upotrebite drvo u nekoj prostoriji, između ostalog i u dečjoj sobi, počev od podova, zidnih obloga, nameštaja, aksesoara, a čini se da kraja nema.

Naime, ovaj veoma inspirativni prirodni materijal se lako oblikuje i ako ste bar osrednji “uradi sam” majstor, lako možete napraviti razne stvarčice koje će ukrasiti dečju sobu. Jedna od njih je prikazana na fotografiji pored, a reč je o polici za knjige. Napravljena je iz više segmenata i fiksirana za zid, naravno pre toga je drvo fino izbrušeno i premazano lazurom.

Članak se nastavlja posle reklama

Drvo – jedna nijansa

Da biste bili sigurni da nećete pogrešiti i da u prostoriji neće biti previše različitih dekora drveta na različitim površinama, za početak se fokusirajte samo na detalje. Na primer, ručke za nameštaj, nogare komode i kreveta ili uzglavlje neka budu u istoj boji kao što je podna obloga. Na taj način lako ćete naglasiti ostale elemente u prostoru, poput neobičnog izgleda kreveta, konstrukcije police ili podne ili zidne lampe.

Članak se nastavlja posle reklama

Za sve one koji žele da kreiraju prostor koji će biti prijatan i topao, i koji će imati neku posebnu priču, predlažemo da odaberete drvo, za koje smo se uverili da je najidealniji prirodan materijal u enterijeru.


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages