Uređenje iznajmljenog stana: Koja su vaša prava?

by | September 25, 2023
Uređenje iznajmljenog stana: Koja su vaša prava?

U tekstu koji sledi, razmatramo prava stanara u vezi dekoracije i unapređenja njihovih stanova. Ovo uključuje pravila za veće radove, manje promene, popravke tokom zakupa, i kako se zaštititi pri povratku stana vlasniku.

Uređenje iznajmljenog stana: Kakvi radovi su dozvoljeni?

1. Prava stanara u vezi većih radova

Kada je reč o dekoraciji, ne možete raditi šta god želite ako iznajmljujete stan. Za veće radove, morate dobiti saglasnost vlasnika stana. To znači da ne možete rušiti pregrade da biste proširili sobu ili menjali pločice u kupatilu bez pismene saglasnosti vlasnika. U suprotnom, vlasnik ima pravo da na kraju ugovora o najmu zahteva vraćanje stana u prvobitno stanje na vaš račun ili da zadrži promene bez nadoknade. U slučaju nesuglasica, sud može razlučiti da li se radi o unapređenju ili pravoj transformaciji i doneti odluku u slučaju spora.

2. Manje promene u iznajmljenom stanu

Za manje dekorativne promene, ne trebate saglasnost vlasnika. Možete slobodno menjati boje zidova, postavljati police i slike na zidove ili čak postaviti novi tepih. Takođe, vlasnik ne može tražiti od vas da vratite stan u prvobitno stanje u vezi boje zidova ili tepiha.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Uređenje iznajmljenog stana: Popravke tokom boravka

Tokom celog zakupa stana, zakonski ste dužni održavati svoj stan. To uključuje održavanje podnih obloga, zidova, plafona, popravku curenja iz slavina, neispravnih utičnica ili pregorelih sijalica. Oštećeni tepih koji je bio u upotrebi godinama ili vodeni bojler koji se pokvari nakon 20 godina korišćenja nisu vaša odgovornost. Isto važi i u slučaju više sile (npr. oluja), lošeg izvođenja radova ili građevinskih nedostataka.

4. Inventar pri povratku stana

Prilikom napuštanja stana, važno je poštovati inventar koji je sastavljen pri ulasku u stan, a koji ste potpisali prilikom useljenja. To znači da morate vratiti stan u istom stanju kao što ste ga i dobili, uzimajući u obzir normalno habanje. Uobičajeni tragovi kao što su obeležja na zidovima gde su bile postavljene slike ili istrošeni tepisi tokom godina smatraju se normalnim habanjem. Međutim, ukoliko se primete tragovi cigareta ili oštećenja na tepihu od cigareta, troškove popravki snosiće stanar, jer se smatraju štetom, a ne normalnim habanjem.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Oduzimanje depozita

Kada napuštate stan, budite svesni da ako ne ispunjavate svoje obaveze, vlasnik može umanjiti iznos popravki od vašeg depozita na osnovu ponuda i faktura za izvođenje tih radova. Teoretski, nema problema ako ste obojili zid u crveno ili promenili tepih u svojoj sobi. Međutim, od vas se očekuje da izvršite manje potrebne popravke (zamena brtvi, čišćenje ventilacionih otvora, zatvaranje rupa od tipli u zidovima) kako biste vratili stan u prvobitno stanje. Naš savet: pregledajte svaku sobu u svom stanu i obavite sve ove manje poslove sami kako biste sačuvali svoj depozit, koji vam u suprotnom neće biti vraćen u punom iznosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

SeventyFour/gettyimages