Zid suza na Havajima

by | July 24, 2014
Zid suza na Havajima

Planina Waialeale je vulkanski krater i druga najviša tačka na ostrvu Kauai na Havajima. Na havajskom jeziku, Wai’ale’ale znači „voda koja kaplje“ ili „voda koja se preliva“.

Sa godišnjom količinom padavina od 11.500 mm do 17.300 mm kiše godišnje ovo mesto predstavlja jedno od mesta sa najvećom količinom padavina na celoj planeti.

Zid suza na Havajima slika2

Zid suza na Havajima slika2

Kako ova kišnica mora negde da otekne sa vrha planine ona se sa visine od 1.600 metara sliva formirajući brojne potoke po padinama planine.

Jedna tačka planine Waialeale zove se „Zid suza“ zbog toga što se na ovom mestu mnogi vodopadi i potoci slivaju sa dubokih, zelenih padina obraslih tropskim rastinjem a planina na ovom mestu izgleda kao da plače.

Zid suza na Havajima slika3

Zid suza na Havajima slika3

Ova planina nije lako dostupna, pogotovo ne peške. Strane i obronci su skoro vertikalni a tlo je prekriveno drvećem i biljkama, sa debelim slojem mahovine i paprati.

Zid suza na Havajima slika4

Zid suza na Havajima slika4

Postoji nekoliko staza za pešačenje u regiji, ali jedini način da se „zid suza“ vidi je iz helikoptera, pa čak i tada morate imati sreće jer je regija često obavijena gustim oblacima.

Izvor: amusingplanet.com

Tags: