Top 10: Zemlje čiji stanovnici najčešće putuju

by | November 6, 2014
Putovanja

Skandinavske zemlje vladaju vrhom ove liste sa jednim izuzetkom koji se ušunjao na visoko drugo mesto.

Kompanija “Timetric travel and tourism” objavila je podatke nedavno okončanog višemesečnog istraživanja čiji je cilj bio da se utvrde navike stanovnika zemalja širom sveta vezane za putovanja.

Vrhom liste koja se odnosi na 2013. godinu, očekivano, dominiraju skandinavske zemlje čiji stanovnici najčešće putuju tokom godine, prenosi Dejli telegraf.

Članak se nastavlja posle reklama
Finska

Finska

Ljudi u Skandinaviji mogu da priušte više putovanja zbog većih zarada i relativno male stope nezaposlenosti”, tvrdi Arni van Grosen, analitičar kompanije “Timetric travel and tourism”. “Osim toga, troškovi života u Skandinaviji prilično su visoki, pa kada putuju van svoje zemlje, za ono što zarade mogu da dobiju znatno više.”

Ovako izgleda lista deset zemalja čiji stanovnici najčešće putuju:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Finska

Istraživanje je pokazalo da Finci najviše putuju, kako u granicama svoje zemlje, tako i van nje. Stanovnik Finske u proseku organizuje 7,5 putovanja godišnje.

Članak se nastavlja posle reklama

2. SAD

Kada su u pitanju “domaća putovanja”, Sjedinjene Američke Države su bez premca. Amerikanci najčešće putuju u okviru granica svoje domovine, poseban porast broja putovanja sasvim logično beleži se tokom praznika, a prosek na godišnjem nivou je 6,7 putovanja. S druge strane, tek je jedan od pet Amerikanaca napustio SAD tokom prošle godine a pasoš poseduje manje od pola stanovnika.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Švedska

Na domaće avanture stanovnici Švedske otisnu se 1,5 puta, dok van svoje zemlje idu oko 4,4 puta godišnje.

Članak se nastavlja posle reklama
Danska

Danska

4. Danska

Dominacija skandinavskih zemalja se nastavlja, pa je tako Danska na četvrtom mestu kao zemlja čiji stanovnici često putuju. U ovom slučaju, važno je pomenuti da svaka šesta porodica u Finskoj poseduje još jednu kuću ili vikendicu, zbog čega se na putovanja u okviru svoje zemlje odlučuju 3,9 puta godišnjem, a van Finske putuju oko 5,3 puta tokom godine.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Norveška

Pozicioniranjem Norveške na peto mesto zaokružena je skandinavska dominacija. Norvežani putuju 5,2 puta godišnje, pokazalo je ovo istraživanje.

6. Hongkong

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je procenat putovanja u okviru granica Hongkonga veoma mali, svega 0,3 posto, stanovnici ove zemlje putuju oko 4,3 puta godišnje (4 puta u inostranstvo), što ih dovodi do šestog mesta liste.

Novi Zeland

Novi Zeland

7. Novi Zeland

Članak se nastavlja posle reklama

Stanovnici Novog Zelanda dele svoju poziciju sa stanovnicima Hongkonga, jer i oni putuju 4,3 puta godišnje. Međutim, ovde je situacija obrnuta. Novi Zeland se napušta svega 0,5 puta godišnje, dok se unutar zemlje putuje 3,8 puta godišnje.

8. Kanada

Ako je verovati rezultatima istraživanja koje je “Timetric” sproveo, Kanađani se van granica Kanade zapute jednom godišnje, dok unutar zemlje u proseku putuju 3,2 puta.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Australija

Sličan trend zabeležen je u Australiji kao i na Novom Zelandu. Australijanci na svom terentu godišnje organizuju 3,4 putovanja, dok u inostranstvo idu svega 0,4 puta godišnje.

Francuska

Francuska

10. Francuska

Verovatno zbog šarenolike prirodne i turističke ponude kojom Francuska može da se diči, čak 3.1 putovanja Francuzi organizuju u svojoj zemlji, dok se van nje prosečan Francuz zaputi tek 0.4 puta godišnje.

Izvor: b92.net


Tags: