Raznobojna jezera planine Kelimutu u Indoneziji

by | March 27, 2014
Jezera Kelimutu

Ova neobična jezera dugo su smatrana svetim mestom i konačnim boravištem duša. Ona se nalaze u kraterima vulkana Kelimutu na Indoneziji i predstavljaju jedno od mnogih prirodnih čuda na planeti. 

Jezera Kelimutu slika 2

Jezera se nalaze na ostrvu Flores. Iako su sva tri jezera formirana iznad istog vulkana i čak dele isti krater, sva tri su različite boje i upravo u tome je njihova specifičnost.
Dva spojena jezera, „Začarano jezero“ i „Jezero mladića i devojaka“ su često približno zelene i crvene boje, a treće jezero – „Jezero starih ljudi“ je plave boje.

Ali boja sva tri jezera može potpuno nepredvidivo i neočekivano da varira između plave, zelene, crvene i crne boje.

Jezera Kelimutu slika 3

Naučnici pretpostavljaju da se boja jezera menja kao rezultat sadržaja minerala u vodi a da su okidač promene gasovi koji su proizvod vulkanske aktivnosti.

Međutim, fenomen promene boje vode ovih jezera još uvek nije u potpunosti razjašnjen.

Neki ljudi sanjaju ceo život o pešačenju na planini Kelimutu, drugi svoj san i ostvare. Ukoliko i vas intrigira priča o jezerima, imajte na umu da se do njih dolazi dugom vožnjom iznajmljenim vozilom veoma krivudavim putevima koja vam u svakom slučaju neće biti dosadna zbog pejzaža koje ćete moći da vidite.

Jezera Kelimutu slika 4Jezera Kelimutu slika 5

Svi oni koji se upute na put prema ostrvu Flores treba da imaju na umu da je planina prekrivena gustom maglom a najbolji deo dana da se vide jezera je jutro, odnosno u samu zoru, pri izlasku sunca. 

Izvor: tripping.com