Nadrealno jezero na Hokaidu u Japanu koje menja boju u zavisnosti od ugla gledanja

by | February 6, 2014
Plavo jezero Japan

Plavo jezero nalazi se na levoj obali reke Bieigava, jugoistočno od grada Biei u Hokaidu, u Japanu, oko 2.5km od Platinum izvora u podnožju planine Tokači. 

Plavo jezero Japan slika 2

Jezero je dobilo ime po neprirodnoj plavoj boji svoje vode. Sa elegantnim deblima drveća koje praktično raste iz jezera, ova voda ima očaravajuću, nadrealnu atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

Plavo jezero Japan slika 3 Plavo jezero Japan slika 4

Plavo jezero je zapravo veštačko jezero. Plava boja jezera nikada nije u potpunosti objašnjena ali se pripisuje prisustvu aluiminijum-hidroksida u vodi. Aluminijum-hidroksid reflektuje kraće talasne dužine plave svetlosti na sličan način na koji se to dešava u zemljinoj atmosferi.

Plavo jezero Japan slika 5 Plavo jezero Japan slika 6 Plavo jezero Japan slika 7 Plavo jezero Japan slika 8

Članak se nastavlja posle reklama

Boja jezera menja se u zavisnosti od ugla gledanja u vodu kao i od doba dana. Iako boja izgleda plavo kada se u jezero gleda, u vodi nije pronađen trag supstance koja bi mogla da oboji samu vodu.

Plavo jezero Japan slika 9 Plavo jezero Japan slika 10 Plavo jezero Japan slika 11

Članak se nastavlja posle reklama

Pitureskni gradić Biei je godinama bio popularan među turistima ali je Plavo jezero gradiću donelo globalnu slavu tek pošto je Epl uključio fotografiju ovog jezera akvamarin boje u svoj operativni sistem OS X Mountain Lion.

Izvor: amusingplanet.com

Članak se nastavlja posle reklama