Nesvakidašnja zemlja sedam boja na Mauricijusu

by | February 11, 2014
Zemlja sedam boja na Mauricijusu

Zemlja sedam boja, mala regija u blizini sela Kamarel, je geološki kuriozitet i glavna turistička atrakcija Mauricijusa. 

Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 2

Ovo relativno malo područje od 7.500 m2 sastoji se od peščanih dina sedam različitih boja – crvene, smeđe, ciklama, zelene, ljubičaste, plave i žute boje.

Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 3

Pesak je formiran raspadanjem vulkanskog kamena – bazalta – u glinenim jarugama. Razloženi bazalt se kasnije transformisao hemijskim razlaganjem minerala u vodi. Dva glavna elementa rezultirajućeg tla, gvožđe i aluminijum, su odgovorni za živopisne nijanse crvene i plave. Različite nijanse ovih boja objašnjavaju se time što se rastopljena vulkanska stena hladila na različitim spoljnim temperaturama.

Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 4 Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 5

Neobična osobina peska je da se poslaže na različite načine i u različitim nivoima čak i kad se pomeša što dinama daje neobičan, nadrealni kolorit.

Ovaj neobični fenomen može se videti čak i u manjoj razmeri, kada se uzme šaka peska različitih boja i pomeša, zrna će se na kraju poslagati u različite nivoe i slične boje će se grupisati zajedno.

Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 6 Zemlja sedam boja na Mauricijusu slika 7

Razlog zašto se ovo dešava još nije razjašnjen.
Druga zanimljiva osobina ovih dina je da one naizgled nisu podložne eroziji, uprkos jakim tropskim kišama koje redovno natapaju ovu regiju.

Izvro: amusingplanet.com