Najlepši prirodni bazen na svetu

by | June 21, 2018
Bazen Hamilton u Teksasu

Bazen Hamilton u Teksasu deo je prirodnog rezervata koji se nalazi 37 km zapadno od Ostina. Nastao je pre više od 1.000 godina, kada se usled erozije urušio svod pećine  otkrivši predivno jezero u koje se sliva vodopad visok 50 metara.

Ovaj bez sumnje jedan od najlepših prirodnih bazena na svetu okružuje bujna vegetacija i bogata fauna, prirodni rezervat koji je dom retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Bazen Hamilton

Do bazena se stiže stazom okruženom ogromnim stablima mirisnih čempresa.

Stotinama godina bazen je bio dobro čuvana tajna američkih Indijanaca iz plemena Tonkawe i Lipan Apača da bi zemljište na kojem se nalazi sredinom 19. veka kupio Morgan Hamilton, brat tadašnjeg guvernera Teksasa, i nazvao ga po imenu svoje porodice.

Bazen Hamilton slika2

Dvadesetak godina kasnije Hamilton je ovaj biser prodao nemačkoj emigrantskoj porodici Rajmer, koje je tu nameravala da uzgaja stoku.

Rajmerovi su brzo uočili sve mogućnosti koje nudi nesvakidašnja lepota ovog prirodnog blaga, pa su vrata svog ranča otvorili za posetioce.

Bazen Hamilton slika3

Bazen Hamilton postao je tako početkom 20. veka turistička atrakcija, a 1980. godine deo imanja Rajmerovih otkupilo je teksaško Odeljenje za parkove i prirodne rezervate, proglasivši ga najznačajnijom prirodnom oblašću okruga Travis.

Bazen Hamilton slika4

Poslednjih tridesetak godina država Teksas kroz brojne projekte ulaže napore da sačuva i unapredi ovaj biser najveće američke savezne države.

Izvor: placestoseeinyourlifetime.com

SLIČNE TEKSTOVE NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs