Muzeji kao remek-dela arhitekture: 11 primera koji će vas zadiviti

by | December 4, 2023
Muzeji kao remek-dela arhitekture: 11 primera koji će vas zadiviti

Neki muzeji ne samo da čuvaju blago, već su i sami dragulji. Ovi impresivni muzeji vrede posete čak i ako niste zainteresovani za ono što se nalazi unutar njih.

Muzeji koji čekaju da ih posetite u 2024. godini

Izabrali smo 11 arhitektonskih remek-dela širom sveta, gde je spoljni izgled podjednako uzbudljiv kao i ono što se krije unutra.

Bauhaus Arhiv, Berlin, Nemačka

Izvorno planiran za izgradnju u Darmštatu, blizu Frankfurta, Bauhaus Arhiv je konačno izgrađen u Berlinu prema planovima Waltera Gropiusa, osnivača Bauhausa. Silueta sa krovovima u obliku hangara i opšti plan su sačuvani, čineći ga prepoznatljivim simbolom grada.

Muzej savremene umetnosti Niterói, Brazil

Muzej savremene umetnosti Niterói smešten je na plaži Boa Viagem, blizu Rio de Žaneira. Sa oblikom koji podseća na NLO, muzej gleda na zaliv Guanabara. Dizajniran od strane brazilskog arhitekte Oscara Niemeyera, muzej je završen 1996. godine i domaćin je kolekciji od preko 1.000 dela koju je grad Niterói donirao.

Gugenhajm muzej Bilbao, Španija

Muzej Gugenhajm u Bilbau stoji poput gigantskog broda koji odražava svetlost. Sa svojim avangardnim dizajnom i sjajnim titanijumskim panelima, podseća na riblje ljuske i simbolizuje povezanost sa pomorskom istorijom baskijskog grada. Dizajnirao ga je Frank Gehry i ima 9.000 m2 prostora za stalnu i privremene izložbe savremene umetnosti.

Kadokava Musašino muzej, Japan

Otvoren krajem 2020. godine, Kadokava Musašino Muzej je deo kompleksa Tokorozawa Sakura Town u Japanu, posvećenog bogatoj pop kulturi zemlje. Građevina, delo arhitekte Kenga Kume, podseća na ogromnu stenu obloženu sa 20.000 komada granita. Sa neobičnim oblikom, muzej se ističe u okruženju muzeja, kafića i hotela.

Muzej grada Liyang, Kina

Muzej istorije grada Liyang u Changzhouu podseća na oblik oblaka koji se nežno smirio na brdu. Inspirisan kineskim muzičkim instrumentom, dizajniran je kao kulturni simbol regije. Sa površinom od 12.000 m2, muzej ima holove za sadašnjost, prošlost i budućnost, smeštene u zelenom brdu koje krije glavni ulaz.

The Twist, Kistefos muzej, Norveška

Na mestu nekadašnje fabrike, jedan sat severozapadno od Osla, nalazi se The Twist, novo zdanje Kistefos Muzeja otvoreno 2019. godine. Krivudava građevina je most i galerija u isto vreme, izgrađena od potpuno ravnih aluminijumskih panela. Delo danske grupe Bjarke Ingels, The Twist se savršeno uklapa u okolinu, reflektujući drveće, brda i vodu na različite načine zavisno o položaju sunca.

Veliki egipatski muzej, Egipat

Irski arhitektonski studio Heneghan Peng dobio je ugovor za izgradnju Velikog egipatskog muzeja u arhitektonskom takmičenju početkom 2000-ih. Sa skoro 100.000 egipatskih artefakata, muzej na 50 hektara trebao bi postati najveći arheološki izložbeni centar na svetu. Piramidalni oblik muzeja se odnosi na čuvene gizanske piramide i izgrađen je od stakla i alabastera umesto tradicionalnog granita i krečnjaka.

Zemljotresni memorijal i muzej, Indija

Muzej je izgrađen u znak sećanja na zemljotres koji je pogodio Gujarat 2001. godine. Smješten na brdu u Bhuj blizu epicentra, impozantna struktura, rad arhitekata u Vastu Shilpa Consultants, predstavlja središnji deo najvećeg memorijalnog kompleksa na svetu. Modularni dizajn omogućava lako proširenje u budućnosti.

Richard Gilder Centar, Sjedinjene Američke Države

Otvoren u maju 2023. godine kao proširenje Američkog muzeja prirodne istorije u Njujorku, novo zdanje je delo arhitekte Žan Gang. Sa zakrivljenim oblikom koji potpuno izbegava pravougaonike i prave linije, podseća na prirodne formacije i izrađen je od izloženog betona. Centralni deo zdanja je Atrijum Istraživanja Grifin, prostor koji podseća na prirodnu pećinu i povezuje različite delove kompleksa muzeja.

Atelje Audemars Piguet muzej, Švajcarska

Kancelarija Bjarke Ingels izgradila je novi muzejski paviljon za prestižnu kompaniju Audemars Piguet. Nalazi se pored starog zdanja u srcu Švajcarske doline Žu. Spirala ima simboličko značenje, predstavljajući duboku istoriju kompanije. Unutrašnjost, dizajnirana od strane nemačkog Ateljea Brückner, prati spiralni put ka centru paviljona, prolazeći kroz radionice, izložbene hale i eksponate, kao u mehanizmu sata.

Binhai naučni muzej, Kina

Smješten u Binhai Parku u Kini, muzej osvetljava industrijsku prošlost grada, jednog od prvih centara masovne proizvodnje. Zgrada je prepoznatljiva po ogromnim odsečenim konusima koji podsećaju na rashladne tornjeve. Na vrhovima se nalaze svetlosni otvori koji minimiziraju upotrebu veštačkog osvetljenja. Centralni stožer, najveći, sadrži spiralnu rampu koja vodi do drugih delova muzeja i posmatračke platforme sa panoramskim pogledom na grad.

 


Borjana Božić

Photo by Patrik Bloudek on Unsplash