Najjeftinija mesta za život na svetu

by | October 21, 2014
Rijad

Da li ste znali da ima mnogo onih koji umesto da odu negde na desetodnevni odmor i obilaze muzeje, praktikuju da otputuju u drugu zemlju i tamo provedu čitave meseci, ili čak i celu godinu. Koja mesta su pogodna za život, a da, pritom, nije reč o turističkim destinacajama, kao što su naprimer, Pariz ili Madrid?

Moramo naglasiti da je ovaj vid turizma za one srčanije, jer ovi jeftini i relativno siromašni gradovi mogu biti i veoma rizični.

RIJAD, SAUDIJSKA ARABIJA
Iako ideja o životu u glavnom gradu Saudijske Arabije može izgledati odbojno zbog tradicionalnog načina života, naročito za žene, reč je o izuzetno bezbednom gradu za strance. U četvrtima gde žive stranci nije dozvoljen pristup religijskoj policiji, tako da žene imaju veću slobodu u oblačenju, i muškarci i žene mogu se mešati u sportovima i rekreaciji na plivanju, tenisu, dobro opremljenim teretanama…

Rijad

Rijad

PANAMA SITI, PANAMA
Ovde je život slobodniji i jeftiniji nego u Saudijskoj Arabiji. Tu možete doručkovati za 0,40 dolara (38 rsd), šoljica kafe je 15 američkih centi (14 dinara). Taksi je izuzetno jeftin, a ako ste hrabri, možete se voziti i gradskim prevozhom. Pregled kod lekara košta šest dolara, pidžama 1,99 dolara, mesečna kirija između 500 i 800 dolara, u zavisnosti da li je dvosoban ili trosoban stan. Pristojna večera koštaće vas 10 dolara, što znači da za dve hiljade dolara jedna osoba može da živi luksuzno u Panama Sitiju.

Panama

Panama

BUKUREŠT, RUMUNIJA
Iako neki mogu prigovoriti da je reč o oronulom gradu, u njemu se ipak može uživati. Flaša vina u proseku košta 4,12 dolara, hleb je takođe jeftin. Najbolja mesta u gradu se ne nalaze u centru, i u njih treba da vas uputi neko od lokalnih stanovnika.

Bukurešt

Bukurešt

ALŽIR, ALŽIR
Zbog nasilja po kome je ovaj grad poznat, nije baš popularan za imigrante u poslednje vreme. U njemu su životni troškovi mali, ali su i plate niske. Inženjer ili lekar stranac dobiće veću platu od Alžirca.

Alžir

Alžir

KATMANDU, NEPAL
Otkako je Nepal 2007. godine postao republika, zemlja se trudi da pobedi siromaštvo i poveća BDP. Dosta je učinjeno, ali mnogo toga još treba da se uradi. Za strance ovde je život jeftin. Vekna hleba košta 1,26 dolara, kutija cigareta samo 1,54 dolara. Ono što je u ovom gradu potrebno jeste i strpljenje. Električna mreža nije dovoljno velika, tako da stanovništvo često ostaje bez struje.

Katmandu

Katmandu

DAMASK, SIRIJA
Potpuno je razumljivo što je ovo mesto postalo izuzetno jeftino. Centralni deo Damaska je, međutim, veoma čuvan i bezbedan, i njegovi stanovnici kažu da žive “pod staklenim zvonom”. Život se tu odvija normalno, mladi izlaze i druže se, restorani su puni… Kutija cigareta košta samo 1,58 dolara, a boca vina je ispod šest dolara.

Damask

Damask

NJU DELHI, INDIJA
Budući da je reč o sedištu vlade, u ovom gradu je hrana izuzetno jeftina. Sistem podzemne železnice sasvim dobro funkcioniše, u tržnom centru Čandni čok šoping je povoljan. Sitne popravke obuće ili kućnih aparata možete obaviti na ulici za manje od jednog dolara.

Nju Delhi

Nju Delhi

KARAČI, PAKISTAN
Uprkos činjenici da stanovnici ovog grada žive pod stalnom pretnjom sukoba policije i talibana, grad ekonomski napreduje. Smatra se jednim od mega-gradova koji se najbrže razvijaju. To je grad u kome kutija cigareta koja košta 1,56 dolara što je za tri centa manje od vekne hleba. Stvari ovde jesu jeftine, ali bezbednost vam nije zagarantovana.

Karači

Karači

MUMBAJ, INDIJA
Sa cenom hleba od samo 91 cent, i gde kutija cigareta košta 1,53 dolara, Mumbaj spada u krajnje jeftine gradove. Brza hrana koja se prodaje na ulicama izuzetno je ukusna. Stranci koji dođu ovde treba samo malo da se raspitaju gde su niže cene, i naravno, da se cenjkaju. Mesečni internet košta 15 dolara, a dve bioskopske karte osam dolara.

Mumbaj

Mumbaj

Izvor: blic.rs