Monte Karlo: Mali raj koji evocira šarm Dolce Vita

Između netaknute prirode, kristalno čistog mora, modernih mesta i istorijskih građevina, caruje Monte Karlo.

by | August 21, 2023
Monte Karlo: Mali raj koji evocira šarm Dolce Vita

Između netaknute prirode, kristalno čistog mora, modernih mesta i istorijskih građevina, caruje Monte Karlo. Vodimo vas u obilazak ovog malog raja koji evocira šarm Dolce Vita.

Umetnost žurke i uživanja u lepoti ovog mesta oduvek je izdvajala Monte Karlo i celu Azurnu obalu, destinaciju izvrsnosti za ljubitelje mediteranskog Dolce Vita. U stvari, ovog leta Kneževina Monako nudi mnoge inicijative, koje je osmislilo Monte-Carlo Societe des Bains de Mer, sa raznolikom ponudom mesta i događaja. Moguće je doživeti bezbrižne trenutke na ekskluzivnim lokacijama, inspirisanim istorijom koji privlače turiste iz celog sveta.

Monte Karlo: Glamurozan evropski raj

Monte Karlo: Doživite intimnu atmosferu u ekskluzivnom klubu

Smešten u zelenoj oazi sa pogledom na more, Club La Vigie Monte-Carlo je kutak raja gde možete provesti trenutke opuštanja. Savremeni nameštaj inspirisan boemom kreirao je dizajner enterijera Sami Chams, koji je izabrao žutu kao dominantnu boju, posvetu suncu i bojama plaže Monte-Carlo, u hladnom i prefinjenom kontekstu, koji podseća na Dolce Vita. Ovo je savršena kombinacija lepote plaže, mediteranske kuhinju, ekskluzivnih koktela uz dobar muzički izbor.

Letnji meni ovog kluba nosi potpis šefa kuhinje Marsela Ravina ponosnog vlasnika dve Mišelinove zvezdice, koji nudi živahnu kuhinju sa ukusima leta zasnovanih na svežim mediteranskim proizvodima. Na ovom mestu možete otkriti i jednu od najbolje čuvanih tajni cele Kneževine od 1952. godine: U srcu borove šume nalaze se bungalovi popularno nazvani „Ljubavna gnezda“, savršeni za najintimnije trenutke.

Spavanje u boutique hotelu smeštenim među borovim šumama

Svakako vredi posetiti vas Monte-Carlo Beach Resort s prefinjenim dizajnom inspirisanim tridesetim godinama. Smešten u autentičnom monegaškom okruženju, hotel je smešten uz more, u istorijskoj rivijeri, povezana sa živahnim srcem Monaka i okružena prirodom. Autor projekta je Indija Mahdavi, arhitekta i dizajner, koji otelotvoruje tipičan duh vila na Mediteranu, kombinujući lepotu mesta i moderan život, “na način Francuske rivijere”.

Za Monte-Carlo Beach Resort, zamislio sam priču o ljubavi i osećanjima na koju vreme nije uticalo i koja je pothranjivana slikama Francuske rivijere i čudesnih 1930-ih, da dam novi život mitskoj lokaciji sa modernost“, kaže iransko-francuski dizajner Indija Mahdavi. Dizajn enterijera objekta otkriva veliku pažnju svakom detalju, podsećajući na marinsku poeziju zahvaljujući izboru boja i oblika, kako bi ponudio prefinjenu savremenu atmosferu. Elegancija krivina i prostori krunisani muralima Aurore de la Morinerie daju jedinstvenu ličnost svakoj sobi.

Monte Karlo: Šetajte u zaštićenom području

Nedaleko od hotela u oblasti Pointe de la Vigie, moguće je uživati u šetnji u divnoj borovoj šumi, sigurnom utočištu za ptice iz LPO (Monegaskue Bird Protection League), gde 20 vrsta ptica nailazi na dobrodošlicu, od kojih su neke lokalne vrste, a druge zaštićene.

Žurka u stilu šezdesetih

Da biste doživeli prijatno veče puno zabave, svratite u novu Maonu, koja se nalazi u zalivu Monte Karlo, na istom mestu gde je i istoimeni restoran otvoren 1962. godine. Dočekaće vas prostor sa terasom u stenaman na korak od plaže, jedan zaista šarmantni retro okvir. Struktura, koju je dizajnirao Laurent Maugoust zamišljena je kao mediteranska vila pored mora, inspirisana 60-im i 70-im godinama.

U stvari, samo ime se oslanja na poznate ličnosti koje su posetile Kneževinu – “Ma” iz Marije Kalas i “Ona”, poput Aristotela Onazisa -, ali je u prošlosti mesto otvaralo svoja vrata i drugim istaknutim ličnostima kao što su npr. Džeri Luis, Žozefin Bejker, Omar Šarif, Lajza Mineli, Majkl Kejn, Iv Montan, Šila, Šarl Aznavur, Džoni Helidej i Artur Eš.

Dok šetate možete se diviti originalnoj fresci koju je kreirala Aurore de La Morinerie. Na zidovima se nalazi bogato fotografsko nasleđe za odavanje počasti istorijskom mestu, stvarajući autentično okruženje. Za muziku se brine „Belle Epokue”, emanacija francuske elektronske muzičke grupe Bon Entendeur, koja evocira transalpske i italijanske zvuke, tipične za šezdesete.

Svakog dana u ovom sugestivnom kontekstu moguće je prisustvovati i živoj klavirskoj sesiji, s pevačima očaravajućeg soul glasa ili elektro-disko di-džej setom, plesati celu noć pod zvezdanim nebom Rivijere. Sve praćeno odličnom ponudom koktela koju potpisuje barmen Giancarlo Mancino. Takođe ne treba propustiti zanimljivo gastronomsko iskustvo, koje potpisuje kuvar Vincenzo Giordano, koje nudi eklektične ukuse sa snažnim monegaškim identitetom.

Probajte libansku kuhinju

Pređite u srce grada i prošetajte u Place du Casino, modernom i otvorenom prostoru koji svakog dana dočekuje mnoge posetioce. Zatim idite na večeru u libanski restoran Em Sherif Monte-Carlo, koji se nalazi unutar hotela De Paris Monte-Carlo, lanca rođenog u Bejrutu i ​​danas poznatog širom sveta. Šef kuhinje Iasmina Haiek nudi meni sposoban da majstorski spoji tradiciju i modernost u nekim potpuno novim jelima, a da pritom ne zaboravlja tradicionalne specijalitete. Zaista jedinstveno gastronomsko putovanje koje vodi goste u libanski svet, pun aromatičnih začina.

Za letnju sezonu restoran će ugostiti bogat program sa puno žive muzike. Biće moguće učestvovati i u DJ večeri uz udaraljke, saksofon i prisustvo vokala, pod zastavom ritmova internacionalnog umetnika Failasufa, puni elektronskih uticaja i arapsko-andaluzijskih inspiracija.

Uronite u plesnu atmosferu

Konačno, ako ste ljubitelj muzike, u Jimmi’z Monte-Carlo ćete naći talentovane rezidentne DJ-eve, gde možete doživeti stvaranje prepoznatljivih večeri “Made bi Jimmi’z” sa fantastičnim timom plesača. Nezaobilazno mesto već 45 godina, sa gostima koji dolaze iz celog sveta, ovo mesto nastavlja da očarava tipično monaški noćni život. Za novu sezonu, Deep House će biti u ponudi svakog dana u nedelji, sa ritmovima koji mešaju haus muziku, džez-fank i soul. Pravi povratak korenima muzike rođene između Čikaga i Njujorka krajem 80-ih. Vikendom će se za konzolom smenjivati niz međunarodnih di-džejeva sa najsavremenijim komadima, pogodnim za žurke.

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

Xantana / gettyimages.com