Magična pećina na Novom Zelandu ukrašena – crvima

by | January 31, 2018
Crvi koji svetle

Duboko ispod proplanaka gde se mirne ovce napasaju na Severnom ostrvu Novog Zelanda krije se ova pećina – čudo prirode. 

Crvi koji svetle slika 2

Pećina svetlećih crva blizu gradića Vaimoto dom je za hiljade i hiljade svetlećih crva koji čine da tavanice pećina izgledaju kao noćno nebo.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrsta svetlećeg crva Arachnocampa luminosa koja se može naći samo na Novom Zelandu emituje zelenkasto-plavu svetlost koja osvetljava podzemnu reku koja teče pećinom.

Crvi koji svetle slika 3 Crvi koji svetle slika 4 Crvi koji svetle slika 5

Zanimljivost je da svetleći crvi zapravo nisu crvi već larve. Sami crvi žive od gljivičnih organizama koji postoje u pećini, ali sjaj dolazi od larvi crva. Larve proizvode zamke za druge insekte kako bi ih hvatale i hranile se njima i upravo ove zamke svetle. Što je larva gladnija, proizvodiće zamku koja više svetli.

Članak se nastavlja posle reklama

Pećina je otkrivena kasnih ’40. godina prošlog veka. Danas, srećni turisti koji obilaze ovaj deo sveta imaju mogućnost da posete ove pećine.

Crvi koji svetle slika 6

Članak se nastavlja posle reklama

Ture kroz ovu pećinu provode turiste kroz četiri dela: najviši nivo pećine sa katakombama, pećinsku salu za banket u kojoj turisti ručavaju, 18 m visoku katedralu sa neverovatnom akustikom i konačno – veličanstvenu turu brodićem kroz Svetleće grotlo.

izvor: whenonearth.net

Članak se nastavlja posle reklama