Biskupova stena – najmanje ostrvo na svetu

by | 20 marta, 2014
Najmanje ostrvo na svetu

Biskupova stena je mali greben oko 6 kilometara udaljen od ostrva Scili u Kornvolu. Stena izranja sa dubine od 45 metara kako bi otkrila vrh koji je 46 metara dugačak i 16 metara širok. 

Najmanje ostrvo na svetu slika 2

Na ovom uskom grebenu stoji svetionik koji Biskupovo ostrvo čini najmanjim ostrvom na svetu na kojem je čovek nešto izgradio, što je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda.

Stene oko Scili ostrva su prouzrokovale mnogo brodoloma tokom godina. Kada je 1707. godine potonula čitava flota brodova i sa sobom odnela 2.000 života.

Najmanje ostrvo na svetu slika 3 Najmanje ostrvo na svetu slika 4 Najmanje ostrvo na svetu slika 5

Tada je odlučeno da se izgradi ovaj svetionik na uskom grebenu. U to vreme ovakav građevinski poduhvat bio je pravi junački podvig.

Prvi svetionik na grebenu podignut je 1849. godine ali ga je morska bujica tokom oluje razrušila samo godinu dana kasnije. No, ovaj nemili događaj nije obeshrabrio inženjera koji se bavio izgradnjom svetionika tako da je odlučeno da se podigne svetionik od granita. Gradnja je završena 1858. godine.

 

Najmanje ostrvo na svetu slika 6 Najmanje ostrvo na svetu slika 7 Najmanje ostrvo na svetu slika 8

Ovaj svetionik je 49 metara visok i stoji na grebenu i dan danas. Otvoren je za posetioce koji žele da ga turistički posete ali i da ostanu na njemu nekoliko dana.

Izvor: amusingplanet.com