7 francuskih običaja koje turisti ne razumeju

by | December 9, 2014
Pariz

Francuska je dom mnogim običajima koje brojni turisti ne razumeju ili im se jednostavno čine čudnim, piše “Business Insider”.

Pogledajte koji sve to običaji i navike Francuza zbunjuju turiste, pogotovo one iz SAD:

1. Francuzi ne piju sve ledeno hladno (mleko, voda, sokovi…)

Francuzi se skoro uvek odlučuju za napitke čija temperatura je približna a sobnoj temperaturi. Zapravo, kada vam u kafiću ili restoranu donesu vodu, možda ćete zateći ili zbuniti konobara ukoliko zatražite led.

2. Faire la bise

Dupli poljubac na oba obraza. Ljubite se sa svima koje sretnete, ali ukoliko poljubite nekoga na žurci kako bi se pozdravili jer idete, a pritom se još malo zadržite, to se može smatrati krajnje nekulturnim.

Međutim, ovi poljupci su u poslednje vreme rezervisani uglavnom za pozdravljanje žena, ili žena i muškaraca, ali ponekad se praktikuje i između muškaraca starijih generacija. Ovo pritom sa sobom ne nosi nikakvu seksualnu konotaciju, na žalost mnogih turista iz SAD.

Francuski makaroni

Francuski makaroni

3. Užasna vožnja

U Francuskoj vam je dozvoljeno da vozite kao potpuni manijak, a svi vozači ne smatraju se građanima druge klase naspram osoba koje prelaze ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno.

4. Hranjenje dece ukusnom hranom za odrasle

Francuski roditelji ne uništavaju ukus dece za dobrim namirnicama pre nego što se on zapravo i formira. Deca sede zajedno sa roditeljima i jedu istu ukusnu hranu kao i oni.

5. Pomaganje potpunim strancima iz društvene solidarnosti

Žitelji mnogih drugih zemalja, posebno SAD, plaše se da pomažu sugrađanima i strancima iz straha da ih oni mogu iz nekog razloga tužiti ukoliko se prilikom pružanja pomoći povrede.

U Parizu, ukoliko vidite osobu sa problemom, smatra se kulturnim i potpuno normalnim da joj pomognete.

Ukoliko nemate sitninu da kupite kartu za metro, veoma je uobičajeno da vam neko od prolaznika jednostavno da novac da je kupite.

Francuska

Francuska

6. Pakovanje sopstvenih namirnica na kasi

Ukoliko ste navikli da vam radnici u prodavnici pakuju namirnice u kesi, od toga ćete se vrlo brzo odvići.

7. Pričanje o politici tokom večere

Žitelji mnogih zemalja klone se nezgodnih tema prilikom obroka, ali to nije slučaj sa Francuzima koji jednostavno vole intelektualne debate.

Izvor: b92.net