Želite li da podne pločice zablistaju

Podne pločice su savršena ideja za mesta gde postoji mogućnost prskanja vodenih kapljica. Ukoliko želite su stalno čiste i blistave, onda sledite naše savete.

by | June 25, 2023
Želite li da podne pločice zablistaju

Podne pločice su savršena ideja za mesta gde postoji mogućnost prskanja vodenih kapljica, kao što su kuhinje i kupatila. Ukoliko želite su stalno čiste i blistave, onda sledite naše savete. 

Želite li da podne pločice zablistaju: Evo kako ćete to postići

Da podne pločice zablistaju trebalo bih ih pravilno održavati. Zato odvojite malo slobodnog vremena za ovu akciju. Sve što vam treba je usisivač, malo sirćeta i sredstvo za čišćenje podova. Pratite ove savete da bi vaše pločice bile svetlucave i bez prskanja.

Želite li da podne pločice zablistaju: Korak po korak

Uopšteno govoreći, podovi s pločicama trebalo bi usisati ili očistiti metlom jednom nedeljno. Ali, ako želite blistave pločice, onda bi trebalo jednom mesečno da ih operete. Za ovo čišćenje podova potreban je usisivač, mop za čišćenje, četkica za zube i blago sredstvo za čišćenje podova.

Članak se nastavlja posle reklama

1 Korak: Dobro usisajte pod

Neko pravilo je da se jednom nedeljeno usisavaju podovi. To je dobro zbog zbog nataloženih slojeva prašine, peska ili nekih nečistoća koje ste uneli izvana i koje hodanjem još više utiskujete u pločice. To mož da ošteti završnu obradu na pločicama zbog čega će izgubiti sjaj. Usisivač će sjajno obaviti posao.

2 Korak: Pređite na mokro čišćenje

Barem jednom mesečno trebalo bi temeljno operete podove. Iako postoji mnogo sredstava za čišćenje za svaku površinu i materijal, za većinu podova od pločica možete napraviti sopstveni rastvor za mnogo manje novca.

Članak se nastavlja posle reklama

3 Korak: Rastvor za čišćenje

Napraviter ovaj razmer: 1/4 šolje sirćeta razblažite s litar vode. Ovaj rastvor odlično funkcioniše na pločicama. Izbegavajte da sunđerom brišete podove jer oni mogu da prljavu vodu potisnu u fuge. Dobri su mopovi s mikrovalnim vlaknima jer možete dobro da iscedite vodu iz njih. Čistite dugim, ujednačenim potezima, od udaljenog ugla sobe prema vratima. Nakon toga prebrišite podove čistim peškirom.

4 Korak: Pobrinite se za fuge

Ako su fuge prljave i nakon ovog čišćenja, moraćete da ih očitite četkicom za zube i nekim malo jačim sredstvom. Na primer, možete da napravite pastu od sode bikarbone, blagog deterdženta i hidrogena. Nanesite pastu načetkicu i dobro iščetkajte fuge.

Članak se nastavlja posle reklama

5 Korak: Uklonite mrlje

Mrlje od masnoće se mogu ukloniti sodom ili komercijalnim sredstvom za čišćenje ako je potrebno. Nanesite sredstvo za čišćenje na mrlju, ostavite malo da odstoji i očistite.

Saveti za čišćenje specijalnih pločica

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko imate mermerne ili granitne pločice čistite ih na sledeći način: dobro usisajte, a za pranje izbegvajte sredstva poput sirćeta. Umesto toga koristite PH-neutralni deterdžent ili sredstvo za čišćenje podova. Dok su keramika i porcelan takođe veoma čvrsti, drugi materijali, poput mermera i vinila mogu se izgrebati abrazivnim sredstvima za čišćenje.

Linoleum, koji se ponekad može postaviti u obliku pločica, veoma je otporan i može se čistiti isto kao i podovi od keramičkim pločica.

Članak se nastavlja posle reklama

Dijana Škorić

JR-stock / gettyimages.com