Top 10 najpopularnijih svetskih destinacija

by | September 7, 2013
Koloseum Rim

Svetski putnici proglasili su sledeće gradove omiljenim destinacijama, koje, verujemo, zauzimaju visoke pozicije na listi želja svih onih koji ih nisu posetili.

Pariz

Bilo da uživate uz kafu i kroasan u nekom od kafea na Monmartru, prošetate pored Sene nakon napornog dana, posmatrate panoramu sa Ajfelovog tornja, obiđete Trijumfalnu kapiju, Luvr, katedralu Notr dam, savršen odmor u Parizu predstavlja kombnaciju uživanja u dokolici i razgledanja znamenitosti.

Pariz

Njujork

Njujork nije moguće upoznati tokom samo jedne posete, ali ono što se neizostavno mora videti jesu Empire State Building, Kip slobode, Central Park, muzej Metropolitan.

Nakon razgledanja znamenitosti istražite grad, posetite jednu od najvećih gradskih biblioteka, šopingujte na West Villageu i večerajte u nekom od restorana na Upper West Sideu.

Njujork

London

Kraljevski dragulji, Bakingemska palata, Camden Marcet… u Londonu se istorija spaja sa umetnošću, modom, kulinarstvom i dobrim britanskim pivom.

Savršen dan u ovom gradu za svakoga je drugačiji: zaljublenici u umetnost provešće ga u Muzeju voštanih figura, a uveče će posetiti Kraljevsku operu; prodavnice na Oxford Streetu raj su za kupoholičare; sladokusci će uživati uz čaj u Harrodsu ili hrskavoj ribi tipično londonskog ukusa, dok će zaluđenici muzikom i knjigama biti fascinirani Abbey Roadom i Muzejom Sherlocka Holmesa.

London

Rim

Ni Rim nije moguće upoznati za samo jedan dan. Grad podseća na džinovski muzej na otvorenom, čineći kolaž od raznovrsnih pica, brojnih pijaca i očaravajućih istorijskih lokacija.

Bacite novčić u fontanu Trevi , posetite Koloseum i Panteon, zatim šopingujte i uživajte u čuvenom italijanskom kapućinu, pasti, prženim artičokama.

Rim

Barselona

Barselona deluje pomalo nadrealistički, što nije nimalo čudno budući da je tamo živeo Salvador Dali i katalonski arhitekta Antoni Gaudi, koji je projektovao nekoliko čuvenih gradskih građevina.

Kročivši u katedralu Sveta porodica (La Sagrada Família) imate osećaj kao da ste u ogledalu. Tokom obilaska Barselone neizostavna je poseta parku Güell, kao i degustiranje sangrije u nekom od kafea na bulevaru La Rambla.

Barselona

Venecija

Sa svojim gondolama, kanalima, fantastičnim restoranima i nezaboravnim romantičnim ambijentom, Venecija je svakako jedna od najomiljenijih svetskih destinacija. Vozeći se gondolama kroz Grand Canal, među svim tim palatama i crkvama, imate osećaj kao da krstarite umetničkom slikom.

Da biste upotpunili iskustvo sa ovog putovanja, obavezno posetite operu, otiđite na koncert klasične muzike ili na izložbu u nekoj od umetničkih galerija. Ljubitelji brendiranih stvari neće odoleti šopingu na Trgu Svetog Marka.

Venecija

San Francisko

Svaki deo San Franciska je priča za sebe, odlikuje se zasebnim stilovima – od hipi do hipster. Distrikt Marina načičkan je trendi kafićima, pogled na most Golden Gate je kao sa razglednice, dok je Noe Valley ipunjen fensi buticima.

Obavezno probajte ovdašnji sir i specijalitete od kiselog testa, a sem toga u San Francisku imate priliku da posmatrate morske lavove, vežbate jogu u parku Dolors i šetate obalom okeana.

San Francisko

Firenca

Firenca je san svakog istoričara umetnosti. U Galeriji dell’Accademia bićete očarani delima Mikelanđela, koji je sahranjen pod freskama oslikanim zidovima bazilike Santa Croce.

Fotografi početnici uživaće na mostu Ponte Vecchio, ljubitelji kupovine provešće božanstveno popodne lutajući radnjama na Trgu Santo Spirito, dok sladokusci mogu uživati u specijalitetima nadaleko čuvene toskanske kuhinje.

Firenca

Prag

Boemski šarm i bajkovite građevine čine Prag omiljenom destinacijom ljubitelja kulturno-istorijskih znamenitosti. Ceo dan možete provesti istražujući Praški zmak, a uveče otići na večeru u neki od klasičnih čeških kafana.

Odvojte malo vremena za lutanje starim delom grada i posetite zgradu stare gradske skupštine na kojoj se nalazi velike astronomski sat. Prag je čuven i po pivskim podrumima, gde možete probati razne vrste čuvenog češkog piva.

Prag

Sidnej

Sidnej nudi obilje istorijskih i savremenih znamenitosti. Veličanstvena sidnejska opera izgleda kao veliki origami jedrenjak koji mirno uplovljava u luku. Lutajte uskim kaldrmama i učestvujte u uličnim performansima na Circular Quayu pre nego što posetite Muzej savremene umetnosti.

Pogled sa sidnejskog opservatorijuma je epičan – ne propustite mogućnost da na ovaj način osmotrite gradsku panoramu.

Sidnej

Izvor: tripadvisor.com


Tags: