Pogled na najvišu zgradu sveta iz – ptičije perspektive

by | July 5, 2014
Kalifa iz perspektive ptice

Letelica na daljinsko upravljanje hongkongške kompanije “Tim Blek šip” (TBS) uspešno je obavila let iznad najviše zgrade na svetu.

Kalifa iz perspektive ptice slika 2

Kalifa iz perspektive ptice slika 2

Kvadkopter sa ugrađenom kamerom uzdigao se iznad zaštitnog znaka grada Dubaija, 829,84 metra visoke Burdž Kalife. Kružeći iznad kule, mala letelica sa kamerom zabeležila je zadivljujuće snimke.

Iz ove perspektive zgrada liči na origami figuru, sa parčićima metala i stakla koji vire sa strane. U poređenju s njom, ostali oblakoderi deluju sićušno.

Kompanija “Tim Blek Šip” je za ovaj poduhvat izabrala letelicu “TBS Discovery Pro”.

Kalifa iz perspektive ptice slika 3

Kalifa iz perspektive ptice slika 3

Začuđujuće je što spravica sa pogonom na baterije dostiže brzinu od preko 100 km/h, a može da leti na visini dvostruko većoj od visine Burdž Kalife.

Rafael Parker, 29-godišnji generalni direktor TBS, kaže da su uradili određene izmene kako bi bi sprečili interferenciju elektromagnetnih talasa sa vrha zgrade.

Kalifa iz perspektive ptice slika 4

Kalifa iz perspektive ptice slika 4

“Osetili smo olakšanje kada se letelica podigla iznad vrha”, kaže ovaj Austrijanac.

“Zatim smo usmerili kameru vertikalno naniže i blago pomerali letelicu iznad vrha zgrade. Teško je opisati osećaj koji imate kada pogledate dole sa ovako visoke zgrade. Na taj način visina postaje još očiglednija”, dodaje on.

Izvor: blic.rs