OSMO SVETSKO ČUDO: Ovaj aerodrom vredi 15 milijardi $, a velik je kao 4.061 fudbalski teren! (VIDEO)

by | June 25, 2014
Doha

Početni kapacitet vazdušne luke u Dohi biće od 30 miliona putnika godišnje, a kad aerodrom bude kompletno završen, očekuje se da će moći da primi do 50 miliona putnika. Prostire se na površini od 29 kvadratnih kilometara!

Kompanija Katar Ervejz (Qatar Airways) potpuno je prešla na novi aerodrom u Dohi Hamad International Airport (HIA), u koji je ulozeno 15 milijardi dolara.

Kako je saopštila danas katarska avio-kompanija, prelazak na taj aerodrom, deveti najveći u svetu, za tu kompaniju predstavlja prekretnicu u 17 godina dugom poslovanju.

Aerodrom u Dohi slika2

Aerodrom u Dohi slika2

Novi aerodrom HIA se nalazi 16 kilometara od centra grada i četiri kilometra od sadašnjeg aerodroma u Dohi, i prostire se na površini od 29 kvadratnih kilometara, što je prostor od 4.061 fudbalskog terena, ili nešto više od trećine površine na kojoj se nalazi sam grad Doha.

Oko 60 odsto ukupne površine na kojoj se prostire ovaj aerodrom izgrađeno je nasipanjem zemlje u more, a više od osam miliona kubnih metara objekata domaćinstava i komercijalnog otpada je uklonjeno da bi se aerodrom izgradio.

Aerodrom u Dohi slika3

Aerodrom u Dohi slika3

Reč je, kako se navodi, o najvećem projektu u oblasti zaštite životne sredine u Zalivskom regionu do sada, i jednom od najvećih grinfild aerodroma na svetu.

Početni kapacitet vazdušne luke u Dohi biće od 30 miliona putnika godišnje, a kada aerodrom bude kompletno završen, očekuje se da će moći da primi do 50 miliona putnika godišnje. U jednom satu, aerodrom ima kapacitet da primi 8.700 putnika.

Aerodrom u Dohi slika4

Aerodrom u Dohi slika4

Više od 50.000 radnika je bilo angažovano na izgradnji aerodroma, sa 1.000 arhitekata, dizajnera, konsultanata, inženjera i projekt menadžera.

Za osvetljenje aerodroma neophodno je 1.628 lampiona. Na aerodromu se nalazi vise od 70 brendiranih prodavnica, kao i 30 restorana i kafea na površini od 25.000 metara kvadratnih.

Jedan od najvećih ketering kompleksa na svetu je u sklopu novog aerodroma u Dohi, na prostoru od 69.000 kvadrata, a kapacitet dostiže pripremu i do 150.000 obroka dnevno. Za to je potrebno 1.800 zaposlenih (350 kuvara) i više od 100 vozila za brzu i efikasnu uslugu od, kako se navodi, pet zvezdica.

Aerodrom u Dohi slika5

Aerodrom u Dohi slika5

Dve aerodromske piste su dizajnirane, projektovane i izgrađene za najveće i najmodernije avione na svetu. Jedna od njih je duga 4.850 metara i samo je 150 metara kraća od najduže komercijalne piste na svetu. Druga pista je duga 4.250 metara.

Voda je bila vodeća inspiracija u izgradnji novog aerodroma, i većina od ukupno 100 objekata u kompleksu ima ove motive, dok je krov na putničkom terminalu u obliku talasa.

Aerodrom u Dohi slika6

Aerodrom u Dohi slika6

Emiri Terminal spolja podseća na jedrenjak i proteže se na 16.000 kvadratnih metara, a terminalski kompleks je ispirisan talasima Persijskog zaliva.

Putnicima u tranzitu je omogućeno da se na aerodromu osećaju kao da su u nekoj čuvenoj galeriji, jer će imati priliku da na vide umetnička dela velikih međunarodnih umetnika i lokalnih kulturnih grupa, navodi se u saopštenju.

Aerodrom u Dohi slika7

Aerodrom u Dohi slika7

Sistem za prtljag je potpuno automatizovan i po satu je u mogućnosti da prebaci 19.500 torbi, ili 70 odsto prtljaga putnika koji tranzitiraju, i 30 odsto prtljaga putnika kojima je krajnja destinacija Doha.

U cilju što bržeg transfera na aerodromu, putnici će moći da se sa severne do južne strane aerodroma prebace vozom. Ako putnik ima malo više vremena do sledećeg leta, u tranzitu će moći da uživa u smeštaju u hotelu od četiri zvezdice, ili će moći da poseti bazen, pet otmenih spa prostora, dva terena za skvoš, saune i teretanu.

Izvor: telegraf.rs