Kako spasiti odeću od poplave? Da, moguće je!

by | 22 maja, 2014
Sačuvajte svoja odela

Poplavne vode su specifične i mogu da budu kontamirane. Zbog toga sve tkanine koje su došle u kontakt s vlagom zahtevaju poseban tretman. Ipak, ne brinite se. Ako se išta u ovim poplavama može spasiti, to je vaša omiljena garderoba!   Odeći oštećenoj u poplavi ima spasa, evo i kako! Bilo da ste kao volonter došli u kontakt sa vodom u poplavljenim područjima ili ste pobegli sa poplavljenog mesta na vreme, možete naći načina da očistite svoju garderobu. Srećom, za razliku od nameštaja i tepiha, odeći ima spasa.

Voda nakon poplave može biti zaražena i puna je bakterija, tako da sve tkanine koje su pokvašene ovakvom vodom morate oprati da bi ih ponovo koristili bez bojazni.

1. Crevom dobro isperite blato s garderobe. Nemojte stavljati zemljom zaprljanu odeću direktno u mašinu, jer ćete je pokvariti.
2. Bele pamučne stvari dezinfikujte izbeljivačem. Ostalo dezinfikujte sredstvima na bazi hlora ili fenolskim dezinfikantima.
3. Ako su ostale fleke, nemojte odmah sušiti garderobu već prvo primenite neko sredstvo za njihovo uklanjanje.
4. Garderobu sušite u mašini za sušenje na najvišoj temperaturi dozvoljenoj za materijal koji sušite, jer ćete na taj način ubiti sve bakterije i gljivice.

Dodatni saveti:

1. Pre pranja, nemojte ostavljati garderobu na mestima gde bakterije, buđ i drugi mikrobi mogu da se razmnožavaju.
2. Očistite sve površine koje su dolazile u kontakt s tkaninom.
3. Ne stavljajte mokre stvari u plastične kese, to će samo potpomoći razvoj bakterija i gljivica.
4. Nakon svakog pranja, dezinfikujte mašinu.
5. Ako je procenat gvožđa bio visok u kontamiranoj vodi, izbeljivač može da izazove mrlje od rđe. Ipak, i one mogu da se uklone.

Izvor: Telegraf.rs


Tags: