DVA STANA SPOJENA U JEDAN

by | October 16, 2017

Arhitektonski studio A-III iz Kijeva imao je zadatak da dva susedna stana spoji u jedinstven, funkcionalan stambeni prostor za bračni par s decom. Njihovo rešenje pruža dovoljno mesta za sve i odražava vedar duh ove mlade porodice.


Smestiti veliku porodicu u jedan stan a da on pritom omogući i nešto više od pukog zadovoljavanja egzistencijalnih potreba – nije nimalo lako. Mladi par iz Kijeva zato je angažovao studio A-III, sa ciljem da se dva susedna stana spoje u jedinstven stambeni prostor, koji će svakom članu porodice omogućiti udobnost, druženje i privatnost.
Već na prvom sastanku vlasnika i arhitekte Nastje Antonjuk, autorke ovog projekta, utvrđeni su glavni ciljevi i potrebe budućih stanara. Oni su želeli što više slobodnog prostora, dovoljno mesta za odlaganje, kao i jasnu odvojenost zajedničkih i privatnih prostorija. Takođe, bilo im je važno da za svako dete bude obezbeđena posebna soba, ali i radna soba za tatu i moderan walk-in garderober za mamu. Kada je reč o estetici, složili su se da sve prostorije budu u istom stilu, u toplim neutralnim tonovima upotpunjenim vedrim bojama.


Prvi korak pri realizaciji svih ovih zamisli bilo je spajanje i funkcionalna reorganizacija dve stambene jedinice u jedinstveni prostor površine 295 m2. U novonastalom rešenju jasno su razgraničene dnevna i noćna celina. Prvu karakteriše otvorenost svih funkcionalnih zona – hodnik sa ugradnim plakarima, dnevni boravak i trpezarija nadovezuju se jedno na drugo. Jedini izuzetak jesu kuhinja i toalet, koji su smešteni u odvojenim prostorijama.
Dnevni boravak se sastoji iz velike zone za druženje u samom njegovom središtu i nešto intimnijeg kutka, idealnog za opuštanje uz knjigu. Do dnevnog boravka nalazi se trpezarija, vrlo jednostavno uređena i vizuelno proširena ogledalom koje prekriva ceo jedan zid. Uz to, kompletan dnevni prostor osvetljen je širokim prozorima, što doprinosi njegovoj prostranosti. Dodatna kvadratura u ovoj zoni zapravo je dobijena zastakljivanjem terasa.


Koloritnu osnovu čine beli zidovi i tamni parket, usklađen s prozorskim okvirima u istoj nijansi drveta. Dok je drvo stvorilo topao ambijent, akcenti jarkih boja dali su mu mladalačku vedrinu. Tako se najviše ističe veliki pačvork tepih sačinjen od raznobojnih tkanina, a dopunjuju ga originalni komadi za sedenje – ciklama fotelja i žuti taburei neobičnog oblika.
Dok je dnevna zona potpuno otvoreno organizovana, noćna se sastoji iz pojedinačnih prostorija koje osiguravaju privatnost stanarima. U njih spadaju glavna spavaća soba s garderoberom i dve odvojene dečje sobe. Spavaća soba roditelja ima i pripadajuće kupatilo, a deci je namenjeno jedno zajedničko. Koloritna osnova u svim sobama ista je kao i u dnevnoj zoni, a u svakoj od njih upotpunjena je različitim akcentima.Kupatilo glavne spavaće sobe veoma je prostrano i jednostavno uređeno. Podne pločice u imitaciji svetlog parketa kombinovane su sa belim mermerom na zidovima, koji je u ovu jednostavnost uneo dozu luksuza. Nasuprot tome, dečje kupatilo karakteriše živahan kolorit, primeren uzrastu njegovih korisnika.
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs