Boja godine: Tamnoplava

by | 9 maja, 2018

Iako ih je vrlo teško pratiti, u dizajnu enterijera kao i u modi, svaka sezona nosi neke hit komade, boje i tkanine. Kao apsolutni hit ove godine svetski dizajneri ističu posebnu nijansu tamnoplave. Nekada zaboravljena, sada je sve češće možemo videti kako u stambenim tako i u poslovnim prostorima.

Black flame ili black indigo je boja za koju se sad već sigurno zna da će biti jedna od najpopularnijih ove godine. Radi se o vrlo tamnoj nijansi plave boje, koja gotovo zalazi u crnu, međutim ipak je nešto toplija, blaža i kompleksnija.
Mnogi koji žive u malim stanovima izbegavaju upotrebu tamnih boja, međutim to nije uvek opravdano. Činjenica je da, ukoliko preterate s tamnim tonovima, lako možete učiniti svoj ionako mali dom još manjim i skučenijim, međutim ukoliko ih pametno upotrebite, uglavnom na detaljima i nekim manjim površinama, prostor će poprimiti dozu luksuza i elegancije.

PROČITAJTE I… Spoj jarkih boja

Moćna i misteriozna

Indigo boja mnoge asocira na egzotiku, s obzirom na to da potiče iz Indije. Možda zato i ne prestaje da inspiriše dizajnere rezultirajući uvek nekim novim, zanimljivim tonovima. Bogata, puna, dramatična, indigo plava je boja koja se provlači kroz različite vremenske periode i stilove. Na spektru boja se nalazi između plave i ljubičaste.
Moć ove boje varira u zavosnosti od toga kako se koristi. Ako je koristite u detaljima, može “podići” atmsferu čitavog prostora. Ali, ako je neoprezno koristite na većim površinama može izgledati turobno i mračno. Prostore koji su arhitektosnki jednostavni, indigo plava će učiniti drugačijim i zanimljivijim.

Kombinacija sezone

Indigo plava nije boja za svaki prostor. Da biste je koristili, pa čak i za akcentovanje detalja, prethodno treba da razmislite o kombinaciji boja.
Spoj sive i indigo plave oličenje je elegancije, odlučnosti i jasno definisanog stila. Pomalo je „muška“ a istovremeno snažna i suptilna. Ovo je kombinacija koja se lako uklapa u atmosferu stana, te na vrlo zanimljiv način „grli“ prostoriju i stvara vibrirajuću atmosferu.

PROČITAJTE I… Bela boja: Uvek u trendu
U zavisnosti od načina upotrebe boje, dom može dobiti pomalo pop, eklektičan, čisto moderan ili vintidž duh.
Ova kombinacija, iako je sama po sebi vrlo snažna, ne isključuje prisustvo ostalih boja. Svetlije nijanse plave se takođe mogu uključiti u ovaj sklop, a s crnom i belom se, naravno, ne može pogrešiti.

Nekoliko saveta za primenu indigo plave

– Nemojte se plašiti jakih boja. Ipak, ako želite indigo plavu na zidova jednostavnije rešenje je da na delu zida zalepite tapetu u ovoj boji. Ako vam se ne dopadne, lako ćete je skinuti.
– Kako je sama po sebi hladna boja, možete je koristiti u prostorijama ili zonama prostorija koje služe za odmaranje, poput biblioteke ili prostorije u kojoj gledate TV.
– Ne morate je koristiti samo za zidove ili detalje. Možda bi bilo zanimljivije da je iskoristite na nekom komadu nameštaja, poput klub-stočiča, ili na primer na nekoj predimenzioniranoj lampi ili lusteru.
– Za postizanje vintiž šarma koristite porecalansko poruđe, vaze, činije sa indigo motivima.
– Eksperimentišite! Ima toliko dobrih, a neočekivanih kombinacija. Individualnost je uvek na ceni.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs