Usko kupatilo: Ideje za uređenje i organizaciju malog prostora

by | April 12, 2023
Usko kupatilo

Bez obzira što imate malo i usko kupatilo, i dalje možete da ga uredite tako da izgleda autentično, moderno i da je vrlo dobro organizovan prostor.

Usko kupatilo: Ideje za uređenje i organizaciju malog prostora

Dimenzije su na prvom mestu

Važno je da, pre svega i na svakom koraku, sve dobro izmerite. Naročito jer svaki centimetar može da napravi razliku. Pre nego što uopšte počnete sa uređenjem uskog kupatila, dobro bi bilo precizno izmeriti dužinu i širinu.

Postoje osnovna pravila koje treba poštovati kako biste neometano koristili vaše kupatilo, a i kako bi estetski bilo lepo uređeno. Između toalet šolje i lavaboa, ili između lavaboa i zida, mora da postoji najmanje 20 centimetara. Zatim, između toalet šolje i kade ili tuš-kabine se preporučuje najmanje 10 centimetara. Na kraju, između nameštaja u kupatilu, ako su okrenuti jedno prema drugom, savetujemo da ih odvojite najmanje 60 centimetara.

Generalno, kada je kupatilo veoma usko i malo, dizajneri preporučuju da ih postavite uz zid, jedno do drugog za najbolji efekat.

Kriterijumi, međutim, s vremena na vreme variraju, takođe na osnovu rasporeda. Jedini savet koji se ne menja je da ne stavljate WC šolju u prvi plan posle vrata, već na primer lavabo ili tuš.

Postavljanje tuša ili kade

Postoje, u osnovi, tri mogućnosti. Najčešće je postavljanje tuša na dno prostorije i ugradnja providnog stakla, kako bi prostorija izgledala vizuelno veće.

Ako je prozor tačno na zidu koji zatvara kupatilo, ne brinite. Da biste održali privatnost i sprečili radoznale oči da naruše intimnost, možete se opredeliti za zamućeno staklo ili autentične rumunske zavese.

Druga opcija je da ga postavite naspram vašeg kupatilskog nameštaja. Na primer, sa desne strane postavite toalet šolju i lavabo, a sa leve strane tuš.

Još jedna opcija koju vredi razmotriti je da na “čelo” prostorije postavite toalet šolju, a na ulazu u usko kupatilo montirate kadu ili tuš-kabinu.

Usko kupatilo: Podela prostorije

Postoje različita rešenja koja vam mogu pomoći da oplemenite vaše usko kupatilo i podelite ga na bar dva dela. Na taj način će izgledati vizuelno veće i izgubićete tu predstavu o tome da je usko.

Jedan od načina je da postavite na kraju kupatila tuš sa providnim staklom koji će ga izdvojiti od ostatka kupatila.

Takođe, tepisi i prostirke su sjajno rešenje koje vam može pomoći da bez mnogo truda odvojite lavabo od tuš-kabine i toalet šolje.

Možete na jedan deo kupatila postaviti drugačije pločice da biste vizuelno odvojili prostorije.

 

 


Miljana Momirović

anatoliy_gleb/GettyImagesPlus