Staklene tuš kabine: Na šta treba da obratite pažnju?

Savremeni dizajn kupatila nudi veliki broj vrsta staklenih tuš kabina.

by | April 21, 2023
Staklene tuš kabine

Staklene tuš kabine su veoma popularne i to sa razlogom. Tuš kabine imaju veliki uticaj na celokupan izgled kupatila, a staklene kabine se uvek savršeno uklope. 

Staklene tuš kabine su sjajan izbor

Kod planiranja rasporeda kupatila, morate uzeti u obzir raspoloživi prostor, nameštaj i njegovu veličinu. Savremeni proizvođači nude i zatvoreni i otvoreni tip konstrukcija, a staklene tuš kabine su estetska i praktična. Za mala kupatila su dostupne staklene tuš kabine za kompaktne uglove, a za veća se možete odlučiti za ugrađivanje tuša uz jedan od zidova.

Članak se nastavlja posle reklama

Prednosti staklene tuš kabine

Staklene tuš kabine se mogu oblikovati po meri u svakom obliku – pravougaonom, trapezoidnom, okruglom…Proces ugradnje je brz, lak i čist, pa u kupatilo neće ostati mnogo nereda nakon ugradnje. Osim toga, staklo ne upija vlagu, iskrivljuje se, otporno je na promene temperatura, lako se čisti i održava. Takođe, staklene tuš kabine vizuelno povećavaju prostor kupatila, ne blokira svetlost i čak i male kabine izgledaju prozračno i izgledaće odlično sa bilo kojom vrstom završne obrade materijala.

Sa druge strane, nekim ljudima je staklo mana jer se osećaju izloženo i veruju da ovakva tuš kabina ne pruža dobru privatnost. Međutim, postoje razne opcije staklenih kabina kao što su providno, poluprovidno i mat staklo. Takođe, kada se kapljice vode osuše, one ostavljaju tragove.

Članak se nastavlja posle reklama

Na šta treba da obratite pažnju pri kupovini staklenih tuš kabina?

Tuš kabine koje se zatvaraju mogu biti sa nekoliko tipova vrata: staklena vrata sa šarkama koja se otvaraju ka napolje i dvosklopiva vrata koja se preklapaju na pola. Otvaranje ka unutra je dobro za mala kupatila, dok je otvaranje ka spolja pogodno za prostrana kupatila. Klizna vrata su takođe dobar izbor za mala kupatila. Takođe, veoma je važno da obradite pažnju na mesto u kupatilu gde će biti tuš kabina. To određuje i tip vrata, vodovod i drenažu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrsta stakla je takođe jedan od važnih faktora pri odabiru tuš kabine. One se obično proizvode od stakla debljine 8-10 mm. To ga čini dugotrajnim, izdržljivim i sigurnim.Kaljeno sigurnosno staklo je dobar izbor, ali u tom slučaju treba imati na umu da je ovakvo staklo teže i da će mu trebati više oslonca zbog dodatne težine. Istovremeno, deblje staklo je skuplje, tako da možete razmotriti i pristupačniju opciju 4-6mm kao alternativu.

Članak se nastavlja posle reklama

Održavanje staklene tuš kabine

Prilikom održavanje staklenih tuš kabina, nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje jer mogu izgrebati staklo. Ispirajte unutrašnjost i toplom i hladnom vodom i pažljivo brišite dok se ne osuši.

Članak se nastavlja posle reklama

Staklene tuš kabine su dobar izbor jer se lako uklapaju u sve stilove i dizajne i možete se igrati sa različitim dizajnima. Međutim, veoma je važno da dobro isplanirate raspored kupatila kako biste zaista izvukli maksimum iz ove prostorije.


brizmaker/GettyImagesPlus