Saveti za transformaciju malog i tamnog kupatila

by | December 4, 2023
Saveti za transformaciju malog i tamnog kupatila

Moguće je transformisati izgled malog i tamnog kupatila uz pomoć različitih trikova i resursa.

Unapredite izgled tamnog kupatila: 8 saveta

Evo devet saveta koje možete primeniti kako biste potpuno promenili izgled vašeg kupatila, posebno ako planirate renoviranje.

Sve u belo

Jedan od najpoznatijih trikova za davanje prostranosti i svetlosti malom prostoru je korišćenje bele boje. Bela je neutralna boja koja proširuje prostor i pruža svetlost. Možete je koristiti na zidnim oblogama, poput belih pločica, i čak na nameštaju u kupatilu. Da biste izbegli osećaj hladnoće, dodajte dodatke ili završne slojeve koji unose toplinu, poput podova od porcelanskog kamena sa drvenim izgledom.

Površine koje sijaju

Poslednji trend u dizajnu kupatila uključuje upotrebu pločica sa sjajnim završetkom. Ovo je savršen resurs ako ne želite koristiti svetlu boju pločica. Ako izaberete postavljanje u obliku riblje kosti i kombinujete dve boje, dobićete dinamičan rezultat koji pruža više svetlosti.

Sve od jednog materijala

Korišćenje jednog materijala za sve površine takođe čini kupatilo prostranijim i svetlijim. Mikrocement je već postao klasičan materijal koji može pokriti zidove, podove, pa čak i ugrađeni nameštaj, eliminišući sve vrste spojeva i postižući veće prostore. Velike porcelanske pločice ili sintetizovani kamen takođe su odlični izbori.

Nameštaj sa dodatnom svetlošću

Čak i ako odaberete tamniji završetak za kupatilski nameštaj, možete postići svetliji izgled ako se odlučite za otvoren model ili suspendovane lavaboe. To će doprineti prostornijem izgledu kupatila, mada biste možda morali da žrtvujete malo prostora za odlaganje.

Sve po meri za novi izgled tamnog kupatila 

Prilagođeni nameštaj je odličan saveznik ako želite više prostranosti i svetlosti u malom prostoru. Preporučljivo je odabrati suspendovane modele kako bi se zadržala ravnoteža i postigao homogeniji izgled prostora.

Postavite veliko ogledalo

Veliko ogledalo će učiniti da vaše kupatilo izgleda veće. Ovo je dobro poznat princip u dekoraciji. Izaberite model koji pokriva gotovo celu površinu zida na kojem je smešten kupatilski nameštaj. Ovo ogledalo ne samo da će proširiti prostor, već će i reflektovati svetlost, čineći kupatilo svetlijim.

Zbogom dodaci

Eliminisanje suvišnih vizuelnih elemenata može učiniti prostor većim. U kupatilu ima mnogo elemenata bez kojih ne možete, ali zavesa za kadu je jedan od njih. Izbacivanje ovog elementa učiniće kupatilo većim. Još jedan način da eliminišete suvišne elemente je ugradnja rezervoara za WC u zid. Vaše kupatilo će izgledati prostranije.

Svetlo igra ključnu ulogu

Osvetljenje u kupatilu igra ključnu ulogu u stvaranju osećaja prostora. Trebalo bi da vodite računa o njemu i pažljivo ga birate. Instalirajte plafonske svetiljke ili ugradne svetiljke na plafonu koje pružaju opšte svetlo. Uvek birajte neutralnu svetlost, ni previše belu ni previše žutu. Zatim dodajte osvetljenje u području ogledala koristeći zidne svetiljke, na primer.

Ovi saveti mogu značajno poboljšati izgled vašeg malog kupatila, čineći ga svetlijim i prostranijim.


Borjana Božić

Thapakorn Rujipak/gettyimages