Kako izabrati prave pločice

by | June 15, 2018

Uređenje kupatila jedan je od prvih poduhvata sa kojima se susrećete prilikom sređivanja stambenog prostora. Može biti prilično skupo, pa pažljivo birajte svaki element. Keramičke pločice za kupatilo nije lako izabrati, naročito kada se useljavate u svoj novi stan…

Pločice su uvek u trendu i zbog svojih vodonepropusnih svojstava idealne su za prostore poput kupatila, međutim, možete ih koristiti i u drugim prostorijama. Za keramičke pločice vrlo je važno da budu kvalitetne, te se s toga odlučite za proverene proizvođače.

POGLEDAJTE I… Keramičke pločice koje imitiraju drvo

Na drugom, ali ne i manje važnom mestu, jeste njihov izgled. Boje i teksture pločica mogu da osveže prostor i pruže njegovim vlasnicima vrhunski estetski doživljaj. Koliko su, zapravo, pločice potrebne u domaćinstvu svedoči i to da su ih još drevne kineske, persijske i indijske civilizacije koristile kao dekorativni element u palatama.

Pravilan odabir keramičkih pločica za oblaganje podnih i zidnih površina veoma je bitan, jer one utiču na vizuelni doživljaj i omogućuju lakše održavanje prostora. Loš izbor pločica i nestručno postavljanje greške su koje se teško ispravljaju, jer zahtevaju kompletno skidanje keramike, kupovinu i instaliranje novih pločica. Pre odlaska u kupovinu razradite koncept i skicirajte kako želite da vam izgleda novo kupatilo.
Kupatilo
Na zidu su keramičke pločice čija je zatalasana površina presvučena srebrnom bojom, pa stvaraju efekat iskrivljenog ogledala. Zidne pločice: Sea Silver Venis: 33,3×100 cm, Ace Basic Blanco Venis: 33,3×100 cm (Porcelanosa).

Ukoliko nemate vremena ili još uvek niste sigurni šta tačno želite, obratite se stručnjacima čiji će vam saveti sigurno mnogo pomoći. Najvažniji korak pre odabira keramičkih pločica jeste definisanje sredstava kojima raspolažete. Imajte uvek na umu da najjeftinije pločice privlače svojom cenom, ali najčešće nisu kvalitetne.

Ako želite kupatilo za sva vremena, na naslovnoj slici smo prikazali crno-belu kombinaciju kao pravi izbor! Na fotografiji su pločice: Marmi Negro (31,6×90), Marmi Deco Negro (31,6×90), Marmi Blanco (43,5×43,5 cm). Prodajno mesto: Porcelanosa.

Keramičke pločice iz srednjeg cenovnog razreda, dobra priprema podloge i stručna osoba koja će ih postaviti garantuju njihovu dugotrajnost. Skupe pločice zasigurno pružaju dobar kvalitet, ali od vaših finansijskih mogućnosti zavisi da li možete da ih priuštite. Dopadljiv dizajn karakterističan je za sve vrste pločica, nezavisno od cenovnog ranga, ali pri odabiru dajte prednost dobrom dizajnu.

Nakon definisanja kvaliteta pločica, razmotrite žive li s vama starije i nemoćne osobe ili pak mala deca, kako biste odabrali odgovarajući  protivklizni faktor. Još jedna veoma bitna stvar jeste razgraničavanje karakteristika podnih i zidnih pločica.

POGLEDAJTE I… Crno- bele pločice

Zidne pločice postavljajte isključivo na vertikalne površine, dok se podne mogu postavljati i na horizontalne i na vertikalne površine. Na ovaj način sprečićete pucanje keramike. I konačno… Velike, male, listele ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji s bordurom… dileme su koje se nameću kada na red dođe odabir keramičkih pločica.
Pločice u kupatilu

Prvo treba odrediti veličinu pločica na osnovu dimenzija kupatila (za manja kupatila upotrebite pločice manjih dimenzija, za visoka kupatila pločice horizontalno položene…). Mogu se naći i pločice nepravilnih ivica i one u rustičnom stilu. U sledećoj fazi izračunajte koliko pločica vam je potrebno. Na taj broj dodajte još 10% zbog uglova, preseka i prelaza, jer je u tim slučajevima neophodno seći pločice.

Slaganjem pločica po vertikalnim segmentima dobićete naoko izduženiji prostor. Slobodno kombinujte kontrastne boje. Iako zidne i podne površine u kupatilima nisu previše opterećene, zahtevaju redovno čišćenje i dezinfekciju.

SLIČNE TEKSTOVE NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs